HR zorgt voor iedereen, maar wie zorgt voor HR?

Wie bekommert zich om het HR-team? Zijn dit de mensen van het HR-team, van het management of moet HR gewoonweg aan zichzelf denken? In dit artikel vertellen we de tips en tricks over hoe te kiezen voor jezelf zónder de ander uit het oog te verliezen.

De zorgen van een HR-manager
Het is vast te stellen dat jij als HR-manager een cruciale rol hebt binnen de organisatie. Jij bent verantwoordelijk voor het welzijn van de medewerkers en het aannemen van de juiste medewerkers. En dan ben je óók nog expert op alle HR-terreinen. Niet geheel onwerkelijk dus dat dit zorgt voor druk. Jij moet niet alleen qua kennis van vele markten thuis zijn, ook wordt van jou verwacht dat je verschillende denkwijzen en culturele achtergronden kunt begrijpen. Jij biedt anderen psychologische veiligheid en geeft ze het gevoel dat ze altijd bij jou terecht kunnen.

Een aardige waslijst aan taken dus. Deze taken vergen veel van je! Zelf emotioneel stabiel zijn is dan ook van belang. Het oplossen van andermans persoonlijke issues gaat lastig als je zelf niet stabiel bent en je zaken niet op orde hebt. Ook loop je het gevaar dat je je eigen uitdagingen aan de kant schuift voor een ander. Herkenbaar? Lees dan zeker even door!

Wie let er dan op jou?
Ben je er bewust van dat men in zijn handjes mag knijpen met jou en alle hooi die jij op je vork neemt, HR-manager! Maar wie zorgt er voor jou? Want stel je voor dat jíj je werkplezier verliest, dan is de organisatie pas écht ver van huis. We geven je dus graag wat tips om te zorgen voor jezelf en je eigen werkplezier.

  • 1: Maak je onzekerheden kenbaar
    Hoe kan iemand weten waar jij mee worstelt als je dit niet hebt uitgesproken? Richt je op een collega waarbij je je veilig voelt. Je bent zeker niet de enige met onzekerheden en óók managers mogen hun kwetsbare kant laten zien. Sterker nog: hiermee geef je een belangrijk voorbeeld aan de rest van de organisatie.  
  • 2: Introduceer een buddy systeem
    Wij van Fan Factory geloven erin dat een buddy systeem zorgt voor het verbeteren van onderlinge relaties en open communicatie. Een buddy systeem betekent dat binnen een team er twee werknemers aan elkaar gekoppeld worden voor een bepaalde periode. Zie jij dat jouw buddy een zware dag heeft gehad? Stuur een appje om te vragen hoe het gaat. Of weet je dat je buddy midden in de verbouwing zit en dat extra stress oplevert? Vraag een keer extra hoe het met de verbouwing gaat. Of nog beter, bied je hulp aan! Als jij als HR-manager een buddy hebt, is de drempel laag om zelf ook eens je hart uit te storten over hoe het met jóu gaat.
  • 3: Geef je grenzen aan
    Een hoge werkdruk? Dat zal jij als HR- manager zeker voelen. Daarom is het belangrijk om je grenzen aan te geven. Hier attendeer jij anderen vast regelmatig op, maar doe je dit zelf ook? Het niet aangeven van je grenzen is gevaarlijk en kan leiden tot een burn-out. In veel werkculturen heerst het motto ‘niet aanstellen maar doorwerken’. Echter: jij weet als geen ander dat dit langdurig ziekteverzuim in de hand kan werken. De gevolgen van een burn-out zijn enorm. Vergeet dus niet om de adviezen die je een ander geeft, ook op jezelf te betrekken! Kun je nog wat hulp gebruiken bij de adviezen die je anderen geeft? Lees dan de inspiratie van onze eigen HR manager Patricia van Olderen.

Hopelijk kun jij met bovenstaande tips zorgdragen voor je eigen welzijn en werkplezier én dat van anderen. Benieuwd hoe jij eigenlijk ‘in de wedstrijd staat’ en hoe het gesteld is met jouw betrokkenheid, bevlogenheid en werkplezier? Test het nu en doe de mini Fan Scan.

Om je te helpen en te zorgen dat jij zo’n 20% van je tijd gaat besparen, hebben we de Fan App ontwikkeld. Het helpt je om verloop en verzuim te verlagen, medewerkertevredenheid te verbeteren en nieuwkomers snel en effectief in te werken. Met één druk op de knop. Deze alles-in-één-medewerekerapp voor communicatie, online leren en onboarding maakt het leven voor jou een stukje makkelijker. Check het zelf en download direct de demo.

 

 

Meer weten?

Meer weten? Neem dan contact op met Marthe van der Kint .

06-10571901