Inwerkprogramma nieuwe medewerkers

Je hebt veel tijd besteed aan de werving en selectie, des te belangrijk is het om ervoor te zorgen dat nieuwe medewerkers snel vakbekwaam en ingewerkt zijn. Enerzijds zorgt dit voor een hoge productiviteit vanaf de start, anderzijds voor het verhogen van medewerkerstevredenheid voor de nieuwkomer. Een goed inwerkprogramma voor nieuwe medewerkers is een must voor een vliegende start!

Iedere nieuwe collega wil bijdragen vanaf de start. Misschien zelfs vóór de eerste werkdag. Zorg er als werkgever daarom voor dat je een effectief inwerkprogramma hebt voor de nieuwe medewerkers bij jouw organisatie. Bij dit inwerkplan voor nieuwe collega's zijn een aantal zaken van belang:

  1. Benut de pre-boarding

In de weken of dagen voorafgaand aan de start van de nieuwe baan, heeft de nieuwe medewerker vaak alle tijd en motivatie om alvast aan de slag te gaan om zich voor te bereiden. Zorg ervoor dat je deze dagen vult met enerzijds korte opdrachten om iemand alvast kennis te laten maken met het werk, anderzijds om bekend te raken met de cultuur en collega’s. Doe dit effectief met een medewerkerapp waarin een specifieke onboardingstool zit verweven. Des te sneller het inwerkprogramma voor nieuwe medewerkers staat en daarbij is iemand sneller geïntegreerd en gesocialiseerd na de eerste werkdag.

  1. Zorg voor een buddy

Om nieuwe collega's snel ingewerkt te krijgen zijn een aantal zaken van belang. Eén van deze aspecten is het leren kennen van het interne netwerk. Zorg voor opgeleide buddy’s die nieuwe collega's helpen om intern hun weg te leren kennen. Geef buddy’s daarnaast de rol om nieuwkomers te coachen bij het tonen van gewenst gedrag volgens de kernwaarden van de organisatie; een culturele match is de basis van een succesvolle hire.

  1. Zorg voor taken die ertoe doen

Het gebeurt vaak; nieuwe medewerkers die hun eerste dagen vullen met het grasduinen op de netwerkschijf, het doorlezen van handboeken en regelgeving en het doen van lange e-learnings. Dit werkt averechts bij nieuwe medewerkers. Zorg dat je de dagen voorafgaand aan de eerste werkdag, een goed gevuld inwerkprogramma voor de nieuwe medewerkers hebt. Een keur aan taken, waarmee de nieuwe collega direct waarde mee kan toevoegen voor de organisatie. Dit stimuleert de bevlogenheid, betrokkenheid en het gevoel van trots.

  1. Meet kortcyclisch hoe de nieuwkomer in de wedstrijd staat

Voorafgaand aan de eerste werkdag is een nieuwe medewerker over het algemeen optimaal gemotiveerd. Aan jou als werkgever de taak om te zorgen voor een klimaat waarin deze motivatie hoog blijft. Door kortcyclisch, op vaste momenten, via je medewerkerapp te meten hoe de nieuwe collega zijn eerste periode bij jouw organisatie ervaart kun je gericht aan de slag met het verbeteren van deze onboardingperiode.

 

Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips. Meer weten over een goed inwerkprogramma voor nieuwe medewerkers? Neem contact met mij op!

 

 

Meer weten?

Meer weten? Neem dan contact op met Marthe van der Kint.

marthe.vanderkint@fanfactory.nl