De voordelen van een divers team

Anno 2021 is het een hot topic; diversiteit! Wat bedoelen we met diversiteit op de werkvloer? En wat zijn de voordelen van diversiteit in jouw organisatie? Onderzoek van Pagegroup Nederland laat zien dat op dit moment 62,3% van de bedrijven in Nederland aan diversiteitsmanagement doet; dit betekent dat zij zich actief inzetten om diversiteit te bevorderen. Van deze bedrijven geeft 92,4% aan dat ze hun aanpak rondom diversiteit als succesfactor van hun bedrijf zien. Ook iets voor jouw organisatie? In dit blog lees je de voordelen van een divers team.

Wat is diversiteit? En wat zijn de voordelen ervan?

Letterlijk vertaald is diversiteit het verschil tussen mensen. Denk hierbij aan topics als leeftijd, cultuur, karakter etc. Volgens Vitam is diversiteit op de werkvloer een goede ontwikkeling, omdat een divers team op verschillende manieren kijkt naar een bepaalde situatie, daarnaast is het ook een goede afspiegeling van de samenleving. Maar dat zijn niet de enige voordelen!

1. Je medewerkers groeien persoonlijk sneller

We maken het allemaal mee op de werkvloer; medewerkers botsen met elkaar, omdat ze verschillend denken over een bepaalde situatie. Het liefst omringen mensen zich met andere mensen die precies hetzelfde denken, maar is dit wel zo goed? Want wat als iedereen hetzelfde denkt, maar dit verkeerd blijkt te zijn? Hiermee komen we gelijk bij het eerste voordeel: door een divers team samen te stellen op de werkvloer creëer je verschillende standpunten en wordt er verschillend gekeken naar situaties. Hierdoor leren medewerkers van elkaar hun standpunten en voorkom je “tunnelvisie”. Een leuk voorbeeld van Fan Factory is dat ik persoonlijk altijd van de formele communicatie was, maar mijn collega Marthe niet. Door het met elkaar hierover te hebben, heb ik van haar geleerd waarom de informele manier veel beter aansluit bij de werkwijze van Fan Factory. Zo zie je maar: niemand is ooit uitgeleerd!😉  Meer weten over het overdragen van kennis? Lees dan onze blog “kennis is macht, maar kennis delen is kracht

2. Je consument kiest bewust voor jouw merk

Jongeren vinden diversiteit op de werkvloer steeds belangrijker worden, dit bepaalt mede waar zij hun producten kopen! Door diversiteit op de werkvloer te verbreden én actief uit te dragen creëer je een sterker brand-imago waar consumenten sneller een product zullen kopen. Als ik naar mezelf kijk ben ik hier ook constant mee bezig. Als ik weet dat een bedrijf mensen uitsluit op basis van vooroordelen, wil ik dit bedrijf niet steunen door daar mijn producten te kopen. Naast het voordeel dat je meer steun krijgt vanuit de maatschappij om bij jou aankopen te doen helpt het ook bij het aantrekken van nieuwe medewerkers. Lees hierover meer bij het kopje “talentmanagement”.  Ga maar eens bij jezelf na; zou jij je producten kopen bij een bedrijf waar mensen buitengesloten worden?

3. Wij zoeken talent!

Huh? Dit was toch een blog over diversiteit? Waarom begint hij dan over talent? Dat komt omdat er een sterk verband is tussen diversiteit en talentmanagement. Talent ligt voor het oprapen in de arbeidsmarkt, maar bedrijven negeren het of zien het niet. Dat is natuurlijk zorgwekkend aangezien er personeelstekort is. Wist je dat 55,7% van de bedrijven in Nederland een goed diversiteitsbeleid zien als een manier om talent aan te trekken? Onderzoek laat zien dat bedrijven die werken met een diversiteitsbeleid vaak een breder netwerk hebben en daardoor sneller talent ontdekken en aannemen. Ook is het imago van deze bedrijven vaak beter door hun beleid en willen mensen sneller daar werken. Deze organisaties hebben een hoge mate van “apostelgedrag” bij hun medewerkers, zoals wij dat bij Fan Factory noemen.

4. Winst in het team, maar ook in de cijfers

Alle voordelen die ik benoemd heb in dit blog leiden uiteindelijk tot één ding; meer omzet en een hoger rendement. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat een organisatie waar sprake is van genderdiversiteit 21% meer omzet draait en een organisatie waarin sprake is van cultuurdiversiteit maar liefst 43%! Daarbij is een divers team natuurlijk veel leuker dan een team waarin iedereen hetzelfde denkt! Genoeg reden om aan de slag te gaan met het aanpakken van jouw diversiteitsbeleid!

Benieuwd naar andere blogs van ons over het behouden en betrekken van medewerkers? Of ben je benieuwd wat Fan Factory voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan even een kijkje op onze website door hier te klikken.

 

Meer weten?

Meer weten? Neem dan contact op met Marthe van der Kint .

06-10571901