Terug naar overzicht

“Hoe zorgen wij ervoor dat de schaarse medewerkers in onze branche graag bij ons komen werken en blijven werken?”
Heel werkend Nederland heeft kinderopvang nodig en dat maakt pedagogisch medewerkers onmisbaar. Maar wat als er, zoals nu, krapte is op de arbeidsmarkt? Hoe zorg je er dan voor dat de mensen die er zijn, graag bij jou komen werken én bij je blijven werken? Spring Kinderopvang heeft de afgelopen 1,5 tot 2 jaar verschillende stappen gezet om Spring aantrekkelijker te maken als werkgever. Het meten van de betrokkenheid en het werkplezier van medewerkers doormiddel van de Fan Scan zodat gericht aan de belangrijkste prioriteiten gewerkt kon gaan worden, was er daar één van.

 

Fans bij Spring Kinderopvang
De ultieme drive en mentaliteit om elke dag het verschil te maken voor de kinderen maakt Spring Kinderopvang onderscheidend. Spring heeft één doel: het leveren van een fantastische dienstverlening. Dit met als belangrijkste resultaat: gelukkige kinderen en ouders! En die fantastische dienstverlening valt of staat bij haar medewerkers; hun betrokkenheid en werkplezier is de basis van het succes van Spring Kinderopvang. Bij het aanpakken van aantrekkelijk werkgeverschap was het doen van een 0-meting inzake medewerkerbetrokkenheid- en tevredenheid dan ook een must.

 

Hoe maak je van dit ‘moetje’ een powertool?
Áls je dan een 0-meting doet, wil je natuurlijk wel representatieve antwoorden krijgen. Het behalen van een hoge respons was dan ook één van de doelen die Spring zichzelf stelde. Door een energieke kick-off waarbij alle managers aansloten was er draagvlak in de organisatie en kregen managers tips en tricks van Fan Factory om een hoge respons te behalen. Door het enthousiasme van de managers werd een respons van 87% behaald! Een mooie prestatie van deze organisatie met 800 medewerkers.

 

De werkvloer in actie!
Spring koos bewust voor de Fan Scan omdat ze het belangrijk vinden dat haar medewerkers zelf aan het stuur van hun carrière bij Spring zitten. En dus ook zélf aan de slag kunnen met hun persoonlijke uitslagen van het medewerkeronderzoek! Alle medewerkers ontvingen na het invullen van de Fan Scan een persoonlijk fan rapport met daarin persoonlijke tips en tricks om zelf aan de slag te kunnen met het boosten van het zijn van fan van merk en werk.

 

Prioriteiten scherp voor de managers
De leidinggevende speelt een belangrijke rol in het totaaloordeel dat een medewerker zijn baan geeft. Spring vond het erg belangrijk dat haar managers op heldere wijze inzicht kregen in de prioriteiten voor hun eigen afdeling of locatie. Iedere manager ontving nadat de resultaten door Fan Factory geanalyseerd waren een eigen managerrapport met daarin de belangrijkste prioriteiten gevisualiseerd.

 

Handvatten en actieplannen voor de managers
In online powersessies voor de managers leerde Fan Factory de managers om hun eigen resultaten goed te begrijpen, kregen de managers inspiratie met praktische tips en tricks om het fan gevoel van hun teams te verbeteren. Ook maakten de managers ieder een praktisch actieplan waarin zij doelen stelden voor de vervolgmeting én hun smart aanpak beschreven om resultaten te verbeteren. Met deze plannen gaan zij gericht aan de slag met het stap voor stap verbeteren van de betrokkenheid en binding van hun medewerkers. En natuurlijk met het vieren en uitnutten van datgene waarin ze uitblinken!*

 

Inzicht voor de centrale organisatie
Los van de medewerkers en managers heeft ook de centrale organisatie van Spring scherp waar zij organisatiebreed in uitblinkt én waar ze als eerste mee aan de slag kan om goed werkgeverschap duurzaam te verbeteren. Door de resultaten van de Fan Scan en de daaraan gekoppelde acties vanuit medewerkers, managers én organisatie gedurende het jaar regelmatig terug te laten komen op het intranet en in teammeetings borgt Spring dat het topic blíjft leven in de organisatie. Op naar de volgende meting!

*Dat Spring op veel vlakken uitblinkt werd duidelijk na de 0-meting; zij kan deze aspecten nu actief inzetten om nieuw talent aan zich te binden en te werken aan een aantrekkelijk werkgeversimago.

 

Spring Kinderopvang heeft de Fan Scan met een 10 beoordeeld; daar zijn we trots op! Spring waardeerde voornamelijk de flexibiliteit, de mogelijkheid tot maatwerk en de manier waarop ze begeleid zijn gedurende het traject.