Zennnn... Weg met de werkstress!

1,3 miljoen van de werkende Nederlanders heeft dagelijks last van burn-out klachten en verzuimt hierdoor regelmatig. Van hoofdpijn tot concentratieproblemen en lusteloosheid; het zijn allemaal symptomen van werkstress. Het hebben van stress is niet per definitie ongezond, want we hebben allemaal druk nodig om te presteren. Maar wordt de spanning te groot, dan kan de werkdruk omslaan in uitval door stressklachten. En een verzuimende medewerker kost jou als werkgever gemiddeld 400 euro per dag. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, wij vertellen hoe je dat doet!

First things first

“Werkstress? Maar mijn medewerker heeft helemaal geen drukke baan”. Als werkgever of leidinggevende is het soms lastig te begrijpen waar werkstress vandaan komt. Werkstress heeft met meer dan alleen de taakinhoud of het aantal werkzaamheden dat iemand verricht. Hoe hoog wordt bijvoorbeeld de lat gelegd en hoeveel plezier haalt iemand uit zijn werk? De ene medewerker is de andere niet, wat de ene ervaart als stressvol is voor dat voor de ander juist totaal niet.

Wist je dat:

 • Één op de drie medewerkers last heeft van een te hoge werkdruk.
 • 4 op de 10 werknemers denkt dat hun werkgever zich niet verantwoordelijk voelt voor de mentale gezondheid.
 • 79% van de werknemers zich regelmatig gestrest voelt op het werk.
 • Gemiddeld kost verzuim door werkstress in Nederland 3,9 miljard per jaar!

Pressure, push it down on me

De relatie tussen verzuim en werkstress is hoog. Gemiddeld één derde van het verzuim wordt veroorzaakt door psychische stressklachten, wat op de lange termijn kan leiden tot een burn-out. Terwijl de gedachten over het werk vaak meer stress opleveren van het werk zelf. Medewerkers kunnen druk ervaren druk als zij:

 • Te veel werk hebben of werk doen wat veel van hen vraagt
 • Weinig autonomie voelen om hun taken uit te voeren.
 • Te weinig sociale steun ervaren van collega’s of leidinggevenden.
 • Onduidelijkheid ervaren over wat er van hen verwacht wordt.

Dit kan leiden tot lichamelijke klachten of psychische klachten die invloed hebben op het gedrag en de emotie. Die lijken soms heel onschuldig, zoals nét even wat prikkelbaarder zijn of moeite hebben met concentreren, maar zijn vaak een waarschuwing van het lichaam dat er te veel stress is.

Omgaan met werkstress

Het aantal taken verlagen om werkstress te managen bij jezelf of je medewerkers is niet de oplossing. Je plakt de fietsband, maar laat de punaise zitten. Hoe je dat wel aanpakt? Verken met je medewerker zijn/haar energiebronnen. Wat geeft energie en wat kost energie? Herken de stressklachten van je medewerkers en ga het gesprek aan. Het stellen van de juiste vragen is daarin cruciaal. Vitamine Aandacht: persoonlijke interesse en oprechte aandacht zijn het beste medicijn, help elkaar waar nodig en vergeet vooral niet om regelmatig een compliment te geven. Waardering is namelijk key. Check regelmatig bij elkaar in hoe het met iedereen gaat en stel elkaar eens vragen wat collega’s doen om te ontspannen na een werkdag en of er wellicht specifieke uitdagingen zijn waar collega’s mee te maken hebben in het werk. Cause we’re all-in this together!

Werkdruk managen, 3 tips.

Met deze tips verlaag jij het stresslevel van jezelf.

 • Emails, Whatsappjes en Teams-berichten, we krijgen er heel wat per dag. Dit haalt je uit je concentratie, probeer eens de focus-modus of de vliegtuigstand. Natuurlijk wel even aan je collega’s laten weten dat je even niet bereikbaar bent en je zult zien dat je enorm veel gedaan krijgt.
 • Overzicht = rust. Start je dag aan een opgeruimd bureau en maak een lijstje met taken. Zorg voor genoeg pauze momenten, want een kleine onderbreking zorgt voor meer focus. Even de was ophangen tijdens het thuiswerken? Jazeker, een goede reset!
 • Ben je prikkelbaarder, heb je hoofdpijn of lig je s’ nachts veel te piekeren? Ga jezelf te rade: wat levert jou deze onrust op. Is het duidelijk wat er van je verwacht wordt? Zo niet: check het en maak dit bespreekbaar bij je leidinggevende.

Veel succes!

 

Op zoek naar meer?

Nieuwsgierig geworden en op zoek naar nog meer insights en tips over werkstress? Dat lees je in Fan Factory’s HRBAZEN trendboek. 120 pagina’s vol inspiratie, tips, best practices, interviews en facts & figures. En we beloven je, het is geen bittere pil maar een concreet en aantrekkelijk vormgegeven boek. Die wil je hebben, voor jezelf, je collega of misschien wel je hele afdeling. Klik hier om hem te bestellen via Bol.com of Fan Factory.

Meten hoe je medewerkers in de wedstrijd staan als het gaat om werkstress en wat de belangrijkste oorzaken daarvan zijn? Dat meet je natuurlijk met onze Fan Scan. Krijg inzicht in tevredenheid en betrokkenheid met prioriteiten passend bij jouw organisatie. Zo weet jij waar je moet beginnen om verloop en verzuim te verlagen en om je medewerkersrendement te optimaliseren. Lees hier meer over onze Fan Scan en lees hier de ervaringen van onze klanten.