Help, hoe overleef ik Blue Monday?!

Je hebt er vast wel eens van gehoord; Blue Monday. Volgens wetenschappers de meest deprimerende dag van het jaar. Elk jaar valt deze dag halverwege januari, en dit jaar is dat 16 januari. De feestdagen zijn alweer even voorbij, de dagen zijn nog donker en voor de meeste mensen duurt het nog een tijd voordat er weer een vakantie in zicht is.

De naam Blue Monday komt van de term ‘feeling blue’ en is te linken aan de vroegere scheepvaart. Wanneer men onderweg een kapitein of officier verloor werd er een blauwe band rondom het schip geverfd. Zo was het bij terugkomst in de haven gelijk duidelijk dat men last had van ‘de blues’.

Is deze dag nou echt zo deprimerend? Nee, dat hoeft helemaal niet. Of je je deze dag echt ‘blue’ voelt verschilt natuurlijk ook per persoon hoe je hiermee omgaat. Voor een deel zul je hier geen invloed op hebben, maar natuurlijk kan jij hier ook zelf iets aan doen. Wil jij Blue Monday dit jaar voorkomen? Lees dan vooral even verder, want we hebben hier een paar tips voor je om deze dag te overleven en er een positieve maandag van te maken!

  1. Doe wat extra moeite in de ochtend. Ook voor de mensen die thuiswerken; trek leuke kleding aan en besteed iets meer aandacht aan je uiterlijk. Als je hier meer aandacht aan hebt besteed, ga je je vanzelf ook beter en zelfverzekerder voelen en dit zorgt natuurlijk voor een positief effect op je humeur.
  2. Zorg voor een uitgebreide lunch. Bereid een lekkere lunch voor jezelf (lees; geen donuts/taarten of een overload aan suiker, want dan krijg je naast Blue Monday ook een suikerdip 😉). Als je een lekkere en enigszins voedzame lunch hebt bereid, heb je gelijk een lichtpuntje om naar uit te kijken, en een genietmomentje met jezelf of je collega’s.
  3. Vrolijk je collega’s op. Als je met elkaar op de werkvloer bent, zorg dan dat je het samen gezellig maakt en de Blue Monday overleeft. Zet een leuk muziekje op, maak een wandeling of las gewoon even een momentje in om te ouwehoeren en te lachen met elkaar.
  4. Ga bewegen! Ga sporten of wandelen, beweging is altijd goed voor je geest en je zult je meer voldaan voelen aan het einde van de dag.
  5. Omring jezelf met je favoriete mensen. Spreek af met een goede vriend/vriendin om even bij te kletsen of plan een leuke avond met je familie. Zorg ervoor dat je iets gaat doen waar je energie van krijgt.

En last but not least -deze tip is eigenlijk elke dag belangrijk!

  1. Wees lief voor jezelf. Zorg goed voor jezelf en doe iets waar jij gelukkig van wordt. Dit kan ook zijn; nee zeggen tegen bepaalde dingen, een warm bad nemen en luisteren naar je lichaam. Accepteer ook dat niet elke dag een 10 kan zijn.

Hopelijk kom jij met deze tips de dag door! Heel veel succes, en voor je het weet is het alweer dinsdag.. 😉