Mentale gezondheid op de werkvloer

Je kent het wel, elke jaar blijft de hoeveelheid burn-outs op de werkvloer stijgen. De mentale gezondheid van je werknemers is erg belangrijk, uiteindelijk is dit een belangrijke indicator voor het succes van jouw bedrijf. Tevreden en gelukkige werknemers presteren veel beter. Daarom is het belangrijk dat je je als werkgever hiervoor inzet. Hoe je dat moet doen? Hierbij een stappenplan.

 

Waarom is de mentale gezondheid van je werknemers zo belangrijk?

Jouw werknemers hebben bepaalde skills nodig om hun werk goed te kunnen doen. Deze skills bestaan onder andere uit focussen, plannen, communiceren en doorzetten. Zodra jouw werknemers enige vorm van stress hebben gaat dat ten koste van deze skills. Iedereen ervaart wel een stress en dat is geen probleem, zolang de stress van korte duur is. Zodra dit terugkerende of chronische stress wordt, door slechte mentale gezondheid, blijft de energie van jouw werknemers erg laag en presteren zij slechter. Dit creëert uiteindelijk een neerwaartse spiraal; de stress blijft groeien en de prestaties zakken.

 

Wat kun jij als werkgever hieraan doen?

Een grote factor die voor stress kan zorgen, is het feit dat jouw medewerkers intrinsieke motivatie missen. Dit is gelukkig iets waar jij als werkgever iets aan kan doen. Intrinsieke motivatie ontstaat onder andere door het gevoel van verbondenheid, zelfstandigheid en het gevoel dat je je werk goed doet. Wanneer jij als werkgever jouw werknemers kan voorzien van deze drie dingen, heb je de basis op orde. Hoe zet je de volgende stappen?

  • Flexibiliteit. Geef jouw werknemers ruimte als het gaat over werktijden, werkplek en deadlines als dit mogelijk is. Hierdoor krijgt de werknemer het gevoel dat hij of zij zelfstandig dingen mag beslissen.
  • Sociale activiteiten. Een verbonden gevoel ontstaat uit dingen met je collega’s doen, weten wie wie is en onderling vertrouwen. Dit creëer je via sociale activiteiten, zoals werkuitjes en borrels.
  • Feedback. Het is belangrijk om jouw werknemers het gevoel van erkenning te geven. Geef dat compliment en laat weten wanneer je werknemer iets goed doet. Ook is het belangrijk om feedback te geven als zaken beter kunnen. Pak dit positief aan en eindig altijd met een compliment. Motiveer je werknemers en haal ze niet naar beneden.

 

Wil jij weten in hoeverre je bovenstaande zaken op orde hebt? En wat jouw belangrijkste verbeterpunten zijn om de intrinsieke motivatie van je medewerkers te verhogen? Overweeg de Fan Scan; hét verfrissende medewerkeronderzoek waarbij zowel medewerker, leidinggevende als directie geactiveerd wordt om direct aan de slag te gaan. Wanneer jouw medewerkers zich niet veilig of prettig op de werkvloer voelen, zal dit negatief reflecteren op hun mentale gezondheid.

Meer weten?

Meer weten? Neem dan contact op met Naomi Blankespoor.

06-82099965