Baan boetseren: maak van een spits geen keeper!

Met praktische stappen naar werken en leren op maat

Het is één van de pijlers van Next Level Learning: werken en leren op maat. Niet voor niets, want de focus op individuele talenten, voorkeuren en vaardigheden levert bevlogenheid, meer productiviteit, meer groei, betere prestaties, en een hogere retentie van medewerkers op. Of je nu medewerker of werkgever bent, het is tijd om stappen te zetten en talent te laten schitteren op jouw werkvloer.

pexels-photo-1065704.jpeg

 

Wie heeft er de kracht voor?

Doen waar je goed in bent, waar je hart ligt, is makkelijker gezegd dan gedaan. Neem mij nou. Ik durf te zeggen dat ik redelijk goed ben in salesgesprekken. Contact leggen, luisteren en praten gaan me goed af, ik ben sensitief genoeg om te begrijpen waar een organisatie behoefte aan heeft en heb geleerd te overtuigen. Maar dan de offerte. Ik zit uren te schrijven en te rekenen en lever uiteindelijk met mijn gebrek aan goede opmaakskills iets op wat simpelweg niet goed genoeg is. Pfff. Gelukkig heb ik daar samen met mijn werkgever iets op gevonden. Er is namelijk een collega die met mijn input in no-time een topdocument ophoest. Zie hier job crafting/re-designing in een notendop. Nu doen we allebei waar we goed in zijn én blijft er voor ons allebei tijd over om daar nog beter in te worden. Win-win-win, want ook onze organisatie profiteert van dit staaltje baan boetseren.

Je past je maar aan… of niet?

Natuurlijk heeft iedere baan leuke en minder leuke kanten. Maar wat, als jouw specifieke talenten onvoldoende worden aangesproken of ontwikkeld kunnen worden? Of als je energie weglekt, omdat je net iets te vaak denkt “hóe dan” of “blehhh”, maar je taakomschrijving in steen gehouwen lijkt? Dan val, haak, druip, of brand je toch vroeg of laat af? Gek, dus, dat nog veel organisaties en leidinggevenden vasthouden aan strikte takenpakketten, waarbinnen je moet bewegen.

Talent (on)bekend: wat heb je in huis?

Loslaten, daarom, dat traditionele vaste takenpakket met vastomlijnd ontwikkeltraject: dat levert – met de juiste uitgangspunten – veel meer op. Zorg dat je weet, wat de natuurlijke talenten én ontwikkelpunten van jou en je team zijn, en welke misschien nog ontbreken. Een voetbalteam kan drie topspitsen hebben, maar als er geen keeper staat opgesteld, heb je toch een probleem. Maak, als het even kan, gebruik van een goed ontwikkelinstrument, dat nauwkeurig meet welke talenten in welke mate vertegenwoordigd zijn. Focus vervolgens op natuurlijke kracht (wat je van nature goed kunt en waar je energie van krijgt) en ontwikkelbaar talent (wat je van nature goed kunt, maar niet of beperkt benut). Zo boost je werkplezier, verantwoordelijkheid, eigenaarschap én optimale prestaties bijna als vanzelf. Besef ook, dat vaardigheden, die zijn/moeten aangeleerd, maar waarvan het onderliggende talent van nature minder aanwezig is, bakken energie kosten en minder opleveren (denk maar aan mij en mijn offertes). Anders gezegd: een topspits wil scoren, geen keeperstraining.

De stappen voor een match op maat

Zodra je weet welk talent je in huis hebt en wat waar nodig is, kun je baan boetseren en Next Level Learning pas echt goed inzetten. Welke stappen kun je zetten, om talent tot bloei te laten komen?

Als werkgever/leidinggevende:

  • Creëer een open sfeer en stimuleer job en career crafting;
  • Bepaal je nulpunt en ontdek, bijvoorbeeld aan de hand van de Fan Scan, waar je medewerkers staan als fans van werk en merk. Herhaal periodiek;
  • Investeer in een goede persoonlijke talenten- en ontwikkeltool en breng ontbrekende talenten en vaardigheden in de organisatie en teams in kaart: meten is weten en zo kun je gericht werven op ontbrekende talenten en vaardigheden (weten welk instrument wij bij Fan Factory gebruiken? Bel me gerust!);
  • Meet die talenten ook al bij de selectieprocedure voor een goede fit;
  • Houd geregeld zowel één-op-één (dat kan al in een wandeling tijdens de lunch) als teamsessies met je medewerkers: vraag wat er goed gaat, waar ze blij van worden, wat ze tegenstaat of bovengemiddeld veel moeite kost? Los eventuele issues samen op;
  • Bied passende ontwikkelmogelijkheden en begeleiding aan je medewerkers. In een recent blog van Erik van Fan Factory kun je meer lezen over de voorwaarden van Next Level Learning .

Als medewerker:

  • Ga uit van je eigen verantwoordelijkheid en laat je horen;
  • Onderzoek waar je nu staat (bijvoorbeeld aan de hand van de Fan Scan);
  • Onderzoek waar je naartoe wilt (kijk ook naar de keuzes die je in het verleden hebt gemaakt);
  • Zorg dat je je eigen kracht kent. Vraag voor meer inzicht aan je werkgever of je natuurlijke kracht en ontwikkelmogelijkheden aan de hand van een goede tool gemeten kunnen worden;
  • Periodiek: breng je werkzaamheden in kaart, inclusief het waar, met wie, wanneer, hoe vaak, hoe en met welk resultaat;
  • Onderzoek hoe je talenten zich verhouden tot deze werkzaamheden in al hun facetten: matchen ze? Hoe ontwikkelen ze zich? Gaat het zoals jij dat wilt? Zo niet, wat kun je veranderen?
  • Bespreek wat je ervaart met je leidinggevende, je team en eventueel andere stakeholders
  • Maak een actie- en ontwikkelplan op basis van wat jou én de organisatie het meeste oplevert
  • Voer het uit!

Meer weten over job crafting of baan boetseren? Lees dan ook de eerdere blogs over deze onderwerpen , bezoek onze Fan Labs of neem direct contact met me op en maak meteen kennis met mijn natuurlijke talent.

Fan-ergieke groet,

Marthe van der Kint– Consultant bij Fan Factory

Marthe.vanderkint@fanfactory.nl
06 – 10571901

 

 

Meer weten?

Meer weten? Neem dan contact op met Marthe van der Kint .

06-10571901