Je wilt dat jouw medewerkers zich blijven ontwikkelen; het liefst op de vaardigheden waar ze van nature in uitblinken! Als leidinggevende wil je jouw medewerkers coachen om de lat hoger te leggen, maar tegelijkertijd wil je niet constant op de lip van jouw medewerkers zitten, lastig dus! Het gebruik van de HR-vlootschouw kan jouw oplossing zijn, mits je hem effectief gebruikt. Lees snel verder hoe dit jou en je organisatie gaat helpen.
Wat is een HR-vlootschouw?
Een vlootschouw is een kwalitatieve, strategisch personeelsplanningstool, dat direct inzichten oplevert voor interventies in organisatiegroei- en ontwikkeling. De vlootschouw is gebaseerd op twee assen:
Een vlootschouw wordt uitgevoerd door het MT en/ of de hr-afdeling. Tijdens een vlootschouw bespreken leidinggevenden alle medewerkers. Zowel individueel als in een groep. Dit doen ze op basis van:
Medewerkers worden gecategoriseerd in bijvoorbeeld: ‘’high performer, low potential’’ of in meerdere matrixen. De vlootschouw geeft hierbij inzicht in de kwaliteit van een afdeling, de directie of de organisatie. Het laat zien waar gaten zitten in het arbeidspotentieel.
Tip: Een ijzersterke vlootschouw heeft kenmerken van zowel het verleden (ervaringen), het heden (competenties) en de toekomst (potentie).
Zie hier hoe de nine grid van een vlootschouw eruit ziet!
Wat zijn de voordelen van een vlootschouw?
Een vlootschouw geeft jou als leidinggevende in één oogopslag duidelijkheid: je ontdekt wie de high performers of hipo’s (high potentials) van jouw team zijn. De verschillen tussen jouw medewerkers worden zichtbaar. Vanuit deze verschillen kun jij als leidinggevende slimmer interventies plannen.
Ook biedt het een kans om één op één gesprekken te voeren met medewerkers en hun rol binnen het team te bespreken.
Last but not least, een groot voordeel is dat extreme afwijkingen tussen verwachtingen en uitkomsten zichtbaar worden. Het dwingt je als leidinggevende om rationeel in kaart te brengen hoe jij kijkt naar je medewerkers. Het biedt de kans om na de vlootschouw gericht op onderzoek uit te gaan als leidinggevende/ HR: op welk vlak blinken je mensen eigenlijk uit en maak je hier wel maximaal gebruik van? Hier meer over in dit blog.
Wat zijn de uitdagingen van een vlootschouw?
Een vlootschouw geeft inzicht op het sturen van groei. Houd in je achterhoofd dat het gaat om een schatting en soms kan het lastig zijn om een goede schatting gemaakt te hebben van een medewerker. Wanneer je een vlootschouw tot uitvoering gaat brengen doe het dan niet maar één keer, maar vaker! Maak na elke vlootschouw gerichte plannen hoe jij als leidinggevende je medewerkers in deze 9-box laat verschuiven. Hierdoor maak je steeds betere inschattingen en krijg je een realistischer beeld.
De rol van de medewerker
Een medewerker plotten zonder zelf met de medewerker gesproken te hebben over zijn ambities en talenten, kan natuurlijk niet. Voer dus 1-op-1 gesprekken met medewerkers en gebruik deze input voor het invullen van jouw vlootschouw. Maak medewerkers verantwoordelijk voor het resultaat en de veranderingen. Laat het hier niet varen! Medewerkers zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen prestatie & potentie, maar moeten wel de juiste begeleiding van jou ontvangen.
Jouw vlootschouwstrategie
Wanneer je een vlootschouw tot een succes wilt maken begint dat met een goede strategie. Stel jezelf de vraag; Waar wil ik in de toekomst naartoe met mijn team en welke competenties heb ik daarbij nodig? Dit helpt je om medewerkers op basis van die competenties, te plotten in jouw vlootschouw.
Over Fan Factory
Verbeter je employee journey met Fan Factory.
Laat je vrijblijvend inspireren en plan een demo!