Skip to content
Blog

jun 10, 2024

Het vooruitstrevende werkklimaat in Scandinavië

Een fika, minder hiërarchie, werken tot 16.00 uur, een goede werk-privébalans en een feminiene cultuur. Klinkt goed toch? De Scandinaven hebben het maar goed voor elkaar, want naast IKEA hebben zij een vooruitstrevend werkklimaat. Wat kunnen wij leren van onze Noorderburen?

 

Less is more!

In Scandinavië is de scheiding tussen werk en privé een stuk sterker dan in andere Europese landen. Na 16.00 uur zul je niet zo snel meer iemand hard aan het werk op kantoor zien of aan de lijn krijgen. Gemiddeld hebben Scandinaven een voltijdse werkweek van 34 uur; ze werken gemiddeld zes uur per dag. Hierdoor is veel meer tijd voor sociale contacten, sporten en hobby’s. Maar euh, in zes uur krijg je toch veel minder werk af? Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een 8-urige werkdag niet zo efficiënt is als je denkt. Het is namelijk bijzonder moeilijk om je acht uur lang te concentreren. Korte werkdagen brengen meer balans in het leven, zorgen voor een hogere productiviteit en een lager stresslevel. En dus: minder uitval, een lager ziekteverzuim en meer levensgeluk.

Who run the world? Girls

Een belangrijk verschil tussen de werkcultuur in Nederland en Scandinavië is de feminiteit. In Scandinavië staan vrouwelijke waarden als in gesprek gaan, compromissen sluiten, fijne relaties bouwen en het minder waarde hechten aan competitiviteit hoog aangeschreven. Daarnaast hangt deze insteek ook met de seksediversiteit samen. Veel vrouwen trekken namelijk de bedrijfskar, vrouwelijke CEO’s, premier en politici zijn meer regel dan uitzondering. Maar liefst 40% van de leidinggevende (top)functies wordt bekleed door vrouwen, in Nederland is dat 12,9%.

Latte-papa’s

In Scandinavië wordt de zorg voor de kinderen meer verdeeld tussen moeders en vaders. Ouders krijgen samen namelijk 480 dagen verlof terwijl ze 80% van hun salaris doorbetaald krijgen, waarvan minimaal drie maanden bedoeld zijn voor de vader. Deze 480 dagen kun je opnemen vanaf 60 dagen voor de geboorte totdat het kind 12 jaar is. Ooit gehoord van latte-papa’s? Zo worden vaders genoemd die niet hoeven te werken en al koffiedrinkend rondlopen met hun kinderwagens.

Let’s have a fika

Twee keer per dag een grote kop koffie en een kaneelbroodje, maar dan onder werktijd, klinkt goed toch 😉. Voor veel Zweedse bedrijven is de fika een verplicht rust- en bijpraatmoment, minimaal twee keer per dag, om zo de rest van de dag weer productief aan de slag te gaan. Fika betekent koffie en tijdens dit rustmoment ligt de nadruk vooral op het samenzijn. Hét moment waarin je even bij je collega incheckt hoe het nou echt met hem/haar gaat. In Zweden is de fika bijna een heilig moment. Als je je realiseert hoeveel mensen er aan jouw kopje koffie hebben gewerkt is het zeker de moeite waard als je hier rustig van leert te genieten. Minder werken, meer pauze dus! Wetenschappelijk bewijs toont aan dat de fika productiviteit verhoogt. Een pauze zorgt er namelijk niet voor dat je minder werkt, maar geeft volgens het onderzoek juist een enorme boost.

Neem eens de tijd voor een koffiepauze en stel je collega’s eens een oprecht geinteresseerde vraag. Ik geef je graag wat inspiratie:

  • Vraag iets over zorgen; Zijn er zaken waar je tegenaan loopt op dit moment of dingen die je frustreren in je werk? Hoe kan ik je daarbij helpen?
  • Vragen over groei; zou je willen doorgroeien in deze organisatie of welke kwaliteiten waardeer jij in collega’s? Of denk eens aan wat zou jij willen bereiken of waar zie jezelf over vijf jaar.
  • Vragen over zingeving; Wat ervaar jij als nuttigste aspect in je werk of wat heb je nodig om het verschil te kunnen maken?
  • Persoonlijke vragen; Wat doe jij het liefst als je een dag vrij bent? Waar krijg je energie van?

Dit soort vragen schieten er vaak bij in volgens het onderzoek van Gallup. Meer dan de helft van de mensen die een organisatie verlaten, zegt dat hun manager in de drie maanden voor hun opzegging niet één keer heeft geïnformeerd hoe het ging op werk én met de medewerker persoonlijk. Jij kan dus als collega of leidinggevende tijdens de fika het verschil maken en interesse tonen. Enneuh zo’n Fika is natuurlijk het perfecte moment om je collega even te complimenteren (lees hier hoe je dat doet).

Koffers pakken en verhuizen naar Scandinavië? Niet nodig! Kijk eens binnen je huidige functie of het mogelijk is om je werktijden anders in te delen en je dagen korter te maken. Mocht het nu toevallig 10.00 uur of 15.00 uur (een fika kan natuurlijk op elk moment zijn, dan is het wel tijd voor een fika! Hejdå och framgång (tot ziens en succes in het Zweeds 🙂)

Over Fan Factory

Verbeter je employee journey met Fan Factory.

  • Verlaag je ongewenst verloop, verbeter de productiviteit en geef iedere nieuwe collega een warm welkom met jouw unieke onboardingsprogramma.
  • Met onze alles in één medewerker app verhoog jij direct de betrokkenheid binnen je organisatie. De Fan App helpt je om laagdrempelig, simpel en snel je interne communicatie op de rit te krijgen, je medewerkers goed en stapsgewijs te onboarden, leren leuk te maken en toegang te krijgen tot alle andere systemen die je gebruikt
  • Kom erachter wat je als eerste aan kunt pakken om van jouw medewerkers betrokken ambassadeurs te maken. De Fan Scan brengt je inzicht in tevredenheid, prioriteiten en zet aan tot concrete vervolgstappen. Zo verlagen we het verloop en verzuim en maximaliseren we het medewerkersrendement.

Laat je vrijblijvend inspireren en plan een demo!