Geef een compliment! Het is nationale complimentendag.

Vandaag, 1 maart, is het Nationale Complimentendag! Dat vieren we met - surprise - een complimentje! Voel je vandaag even Oprah en strooi met complimenten.  

Waarom een compliment belangrijker is dan salarisverhoging
Complimenten geven is key voor een goede werkomgeving. Onderzoek wijst namelijk uit dat het regelmatig geven van complimenten meer invloed hebben op het werkgeluk van je medewerkers dan een loonsverhoging. Tel uit je winst! En een gebrek aan het krijgen van complimenten kan zelfs een burn-out veroorzaken! De dankbaarheid die komt kijken bij het ontvangen van een compliment zorgt ervoor dat mensen zich gewaardeerd voelen. Daarnaast zorgt positieve feedback voor het verminderen van de negatieve effecten van stress op de prestaties van medewerkers. Zo voorkom jij burn-outs en ernstige stressklachten op de werkvloer. En zeg nou zelf, het vrolijke gezicht van de ontvanger maakt jouw dag toch!

Een compliment geven, zo doe je dat!
Je hoeft nu niet te gaan complimenteren totdat je erbij neervalt, maar alleen als je het meent. Hieronder een aantal tips zodat jij in no-time een complimentjeskoning(in) wordt :)

  • Benoem degene die je complimenteert met zijn naam, zo houd je de aandacht van hem/haar even vast.
  • Maak het specifiek: dus geen goed gedaan, maar benoem hetgeen wat er goed is gedaan.
  • Neem de tijd: sta echt even stil bij het geven van het compliment.
  • Toon belangstelling: laat zien dat je meent wat je zegt, vraag bijvoorbeeld even door wanneer je iemand gecomplimenteerd hebt over zijn presentatie bijvoorbeeld hoe hij bij het idee kwam.

Complimentjes to go

  • Ik kan zien dat je echt hard hebt gewerkt aan die presentatie {naam}!
  • Hé {naam} hoe kwam jij erbij om dit zo aan te pakken? Je hebt er echt talent voor!
  • Ik heb je input écht even nodig, je creativiteit inspireert me {naam}!
  • Zonder jou zou het een stuk minder gezellig zijn hier {naam}!
  • Hé {naam}! Jij haalt het écht het beste in iedereen naar boven, hé!

Awkward…. Complimentjes ontvangen
Gezien het vandaag complimentendag is, is de kans groot dat ook jij een compliment ontvangt en dat is niet voor iedereen even makkelijk. Je ongemakkelijk voelen, het bescheiden degraderen of meteen een compliment terug geven. Er is eigenlijk maar één manier om complimenten goed te ontvangen. Dus geen ‘Wat is je trui een mooie kleur!’ Nou dat valt wel mee, die vond ik onderin de kast en is al heel oud, maar ‘Wat een leuk blog Eline, heel inspirerend!’ Bedankt, ik ben blij dat je hem goed vond.

Ik wil je bedanken voor het lezen van mijn blog, toppertje! Now it’s your turn, wie ga jij vandaag een glimlach op het gezicht bezorgen? Trouwens, hadden we al gezegd dat je er écht leuk uit ziet vandaag!