Zo haal je meer energie uit je werk

Sta je dagelijks fluitend op? Doe je je werk met een glimlach? Maakt je baan je blij, gemotiveerd en productief? Van werkstress zal je dan weinig last hebben!

Is het einde van de werkdag je favoriete moment? Kijk je reikhalzend uit naar je vrije dagen? Dan is de kans dat je voldoening haalt uit je werk klein en daardoor ligt werkstress op de loer. Hieronder een aantal tips om meer energie uit te werk te halen.

Job crafting & balans vinden

Een goede baan binnenstappen en daar blijven is niet genoeg om bevlogen te zijn en te blijven. Bevlogen mensen doen aan job crafting: blijven sleutelen aan je baan, op zoek gaan naar interessante taken, om hulp vragen als iets niet lukt en het aangeven als je verbetermogelijkheden ziet.

Bevlogenheid creëer je door een juiste balans te vinden tussen de taken die bij je functie horen en de zaken in je werk die jou energie geven. Denk bijvoorbeeld aan steun en gezelligheid van collega’s, de vrijheid om zelf te bepalen hoe je je werk invult en de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen.

Handige tips

Wat kun je doen om meer energie te krijgen van je werk?
Hieronder een aantal tips!

 1. Breng in kaart waar jij energie van krijgt; 

  persoonlijke ontwikkelingsgesprekken en functioneringsgesprekken zijn uitstekende momenten om dit te bespreken. Vragen die hierbij kunnen helpen zijn: Wat zijn je talenten en sterke punten? Wat vind je écht leuk? En in welke mate sluiten je werkzaamheden hierop aan?

 2. Zorg voor voldoende uitdaging; 

  wanneer je werk een sleur wordt en geen uitdaging meer biedt, ligt verveling op de loer. Een andere baan ligt voor de hand, maar je kunt ook proberen de huidige functie te ‘craften’ door meer of andere werkzaamheden aan je takenpakket toe te voegen. Uiteraard moet de lat daarbij niet te hoog liggen, want het werkt demotiverend als je onrealistische doelen stelt.

 3. Werk aan je weerbaarheid; 

  een collega die wil dat je een taak van hem overneemt terwijl je het al razend druk hebt, of een deadline die gehaald moet worden; geen enkele werkplek is vrij van problemen of stress. De manier waarop je met deze ‘ongemakken’ omgaat, bepaalt voor een groot gedeelte het plezier in je werk en de mate waarin je werk je energie geeft. Wanneer je weerbaar bent, heb je zelfvertrouwen en ben je assertief genoeg om op te komen voor je eigen belangen. Het voorkomt dat je je speelbal voelt van allerlei krachten waar je geen invloed op hebt.

 4. Versterk de groepsband;

  een goede sfeer en teamspirit zijn belangrijk voor medewerkers om zich bevlogen te voelen. Waar een goed team aan moet voldoen, lees je in ons blog over de kenmerken van een goed team.

 5. Zelfstandigheid;

  zelfstandigheid in je werk vraagt ook iets van jou: kennis, vaardigheden en een juiste beroepshouding. Het is jouw verantwoordelijkheid om deze onderdelen goed te onderhouden. Op die manier zorg je ervoor dat je leidinggevende je kan coachen in je werk om jezelf nog beter te maken. En beter worden in je werk levert energie en een gevoel van trots op.

Heb je er voor je gevoel alles aan gedaan om voldoening en energie uit je werk te halen, maar hebben je inspanningen niet mogen baten? Wees dan eerlijk tegen jezelf; wellicht is het tijd om een andere baan te zoeken. Hoe mooi je huidige baan ogenschijnlijk lijkt, hoe goed het bedrijf ook staat aangeschreven en hoe goed je band met je collega’s ook is. Verandering van baan en omgeving kan er juist aan bijdragen dat je weer plezier in je werk krijgt!

 

 

Meer weten?

Meer weten? Neem dan contact op met Marthe van der Kint .

06-10571901