De 7 kenmerken van een goed team

Teamwork is de basis voor plezier op en in je werk. Samen weten we namelijk veel meer en zijn we beter! Kortom, samen kom je veel verder dan in je eentje. Kennis en successen delen én het hebben van een goede werksfeer is erg belangrijk om je werk leuker te maken en plezier te hebben in je werk.

T.E.A.M.
T
ogether Everyone Achieves More!

Wat zijn de 7 kenmerken van een goed team?

pexels-photo-186076.jpeg
  1. Iedereen is verschillend

Een goed team bestaat uit verschillende mensen met verschillende kwaliteiten die elkaar aanvullen. Een belangrijke voorwaarde is natuurlijk dat je respect voor elkaar hebt. We zijn gewend om heel snel te oordelen, maar sommige dingen zijn anders dan dat je soms in eerste instantie denkt. Behandel je collega zoals je zelf ook graag behandeld zou willen worden. Vind je het fijn als je collega’s voor je klaar staan? Doe dit ook voor hen. Vang eens een dienst op, zet eens een stapje harder en help je collega’s, zodat ze dit ook voor jou zullen doen.

  1. Vertrouwen

Op vertrouwen kun je bouwen! Wanneer je vertrouwen in elkaar hebt, weet je wat je aan elkaar hebt en wat je van elkaar kunt verwachten. Om vertrouwen te krijgen is het belangrijk dat er gezamenlijke afspraken zijn en dat je ze nakomt! Geef jij vertrouwen? Dan zal je dit ook ontvangen. Een collega of leidinggevende weet dan wat hij of zij aan je heeft en dat je wat je belooft, nakomt.

  1. Communicatie

Communiceren is meer dan alleen afspraken maken over het werk dat jullie gezamenlijk uitvoeren. Communiceren betekent ook: interesse hebben in elkaar. Betrokken zijn bij de ander, weten wat er in hem/haar omgaat. In een goed team kun je het hier over hebben. Het voordeel is dat jij dan rekening kunt houden met hoe het met je collega gaat. Zegt iemand iets tegen je wat je vervelend vindt? Geef dit dan eerlijk aan. Als je het beste met iemand voor hebt en samen wilt groeien naar een goed team, is eerlijkheid naar elkaar ontzettend belangrijk.

  1. De juiste coach

Voor een goede teamprestatie is het belangrijk een goede taakverdeling te hebben. Laat op de drukke momenten ook iedereen doen waar hij/zij het beste in is. Benut dus ieders talenten. Maar, geef ook opkomend talent de kans om te leren. Hierin speel jij als medewerker een belangrijke rol. Wees geduldig maar duidelijk naar je collega’s, geef vertrouwen en weet gebruik te maken van de talenten van de groep. Wil je wat leren geef dat dan aan bij je collega’s en/of leidinggevende.

  1. Fun!

Wanneer je als team goed functioneert, is er ruimte voor een geintje. Blijf vriendelijk tegen elkaar, houd conflicten zakelijk in plaats van persoonlijk. Zo wordt de werksfeer voor het hele team prettiger. Wanneer je het met elkaar gezellig maakt en uitstraalt dat je als team plezier hebt, stapt de gast ook binnen in een prettige omgeving.

  1. Deel complimenten uit!

Iedereen vindt het fijn om gewaardeerd te worden. Geef elkaar daarom regelmatig een compliment. Door veel complimenten uit te delen zorg je ervoor dat je collega’s zich goed voelen en vol zelfvertrouwen aan de slag gaan. Hier heb je als team profijt van, het zorgt voor een goede teamspirit.

  1. Successen vieren

Hoe tevreden zijn jullie gasten? Hebben jullie een goede omzet gedraaid of een onverwachts druktemoment door goed teamwork tot een succes kunnen maken? Benoem dit! Heb je succes, hoe klein dan ook, vier het dan! Waarom? Je krijgt er energie van, het motiveert je omdat je iets goed hebt gedaan, het bevordert de teamgeest en spoort je aan om het de volgende keer nog beter te doen. Echte teams vieren successen en nog belangrijker: gunnen elkaar succes.

Het is belangrijk voor de teamgeest om wanneer er goed gepresteerd wordt, dit met z’n allen te beleven/vieren. Koppel dus eens een leuk teamuitje aan een goede prestatie!

Je ziet het… een goed team begint bij jezelf! Maak zaken bespreekbaar, geef elkaar feedback en toon interesse, zorg voor een prettige werksfeer en draag je steentje bij aan een goed teamgevoel!

 

 

Meer weten?

Meer weten? Neem dan contact op met Marthe van der Kint.

marthe.vanderkint@fanfactory.nl