Skip to content
Blog

mrt 17, 2025

Zo voer je een goed ontwikkelgesprek

We moeten eerlijk zijn: een 1-op-1 gesprek is niet zomaar een afspraak (in je soms overvolle agenda) als manager. Toch is het van belang om tijd vrij te maken voor dit gesprek en hier alles uit te halen. Zie het gesprek als een soort pitstop: even tanken, banden checken zodat je allebei weer soepel de werkweg op kunt. Voor jou als manager is dit een kans en een waardevol gesprek, je kunt uit het gesprek halen wat er echt speelt, waar de successen zitten, en ook niet te vergeten, waar de motor soms wat hapert.

 

 

 

Waarom is dit gesprek belangrijk?

Bij Fan Factory weten we hoe belangrijk dit soort gesprekken zijn, maar we weten ook hoe moeilijk het is om dit gesprek goed te voeren en er alles uit te halen. Deze gesprekken vormen de basis voor een betrokken, gemotiveerd en succesvol team. En laten we wel wezen: een betrokken team betekent betere prestaties, meer werkplezier en uiteindelijk een sterk bedrijf. Zo haal jij het meeste uit je volgende 1-op-1 gesprek, wij helpen je op weg!

 

Goede gesprekstechnieken voor managers

Een goed bila-gesprek voer je niet zomaar uit de losse pols. Het vraagt om een beetje finesse (en ja, misschien ook wel een kop koffie). We geven je een paar tips om het gesprek effectief te maken.

1. Actief luisteren (nee, écht luisteren) Je kunt natuurlijk zelf het hoogste woord hebben of je medewerker overladen met advies en inzichten – of je luistert. Dit betekent niet dat je af en toe knikt terwijl je al nadenkt over je volgende meeting of vraag. Geef je volledige aandacht. Kijk iemand aan en stel verhelderende vragen op basis van wat iemand zegt. Bonuspunten voor het samenvatten tussendoor: ‘’Dus, als ik het goed begrijp…..’’ Het 1-op-1 gesprek is namelijk het moment om met je medewerker de diepte in te gaan, en dat lukt niet als jij telkens aan het woord bent. Want als je echt luistert, hoor je twee keer zoveel!

2. Stimuleer eigen initiatief en ontwikkeling Een van de krachtigste elementen van een goed 1-op-1 gesprek is het stimuleren van zelfontwikkeling. Daag je medewerker uit om na te denken over hun groeipad:

  • "Wat zou je graag willen leren in de komende maanden?"
  • "Welke vaardigheden wil je ontwikkelen, en hoe kan ik je daarbij helpen?"
  • "Wat heb je nodig om stappen te zetten in je ontwikkeling?"
  • "Welke projecten zou je willen oppakken om nieuwe dingen te leren?"

Maak het een gewoonte om ontwikkelbehoeften concreet in kaart te brengen en hier acties aan te koppelen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een praatplaat, waarin visueel wordt weergegeven welke groeimogelijkheden er zijn binnen de organisatie.

3. Empathie tonen (en een beetje humor) Tonen aan je medewerker dat je snapt waar ze mee zit doet wonderen. Een simpele ‘’Ik kan me voorstellen dat dat frustrerend is’’ doet wonderen. En een beetje humor om de lucht te klaren? Altijd goed!

4. Focus op oplossingen, niet op problemen Natuurlijk komen er tijdens die gesprek soms issues naar boven. Maar blijf vooral niet hangen in het ‘’oh jee’’ – gedeelte. Ga in plaats daarvan samen op zoek naar oplossingen. Dat geeft namelijk niet alleen positieve energie, maar zorgt er ook voor dat ze voelen dat ze het stuur in handen hebben.

5. Kies de juiste plek Ongeacht hoe gezellig jouw kantoor is ingericht, vermijd het tijdens een 1-op-1 gesprek. Kies een neutrale ruimte – een lege vergaderzaal bijvoorbeeld in een rustige plek binnen het pand. Op deze manier begeven jullie je op ‘neutraal terrein’ voor de medewerker en is het makkelijker voor de medewerker om vrijuit te spreken. Of laat je teamlid de plek kiezen!
6. Maak afspraken Om alles uit het gesprek te halen, spreek je tijdens het gesprek concrete acties af. Je vraagt je medewerker bepaalde taken uit te voeren of te behalen vóór het volgende 1-op-1 gesprek. Denk hierbij aan doelen die in lijn liggen met ontwikkeling, die aansluiten bij de functie of die de medewerker uitdagen hem uit de comfortzone te trekken.

7. Last but not least; vraag zelf ook om feedback Dit wordt vaak vergeten, maar is essentieel; vraag ruimte voor het ontvangen van feedback voor jezelf. Ook jij als leidinggevende kunt je namelijk altijd verbeteren. Dit moedigt open communicatie aan en zorgt ervoor dat jij ook blijft groeien. Vragen zoals:

  • "Wat kan ik doen om jou beter te ondersteunen?"
  • "Zijn er dingen die ik anders kan doen om jou te helpen groeien?"

Voor een medewerker kan het soms lastig zijn om de leidinggevende feedback te geven, moedig je medewerker aan om een terugkoppeling te geven over wat je goed doet, maar ook wat er beter kan. Een vragenlijst die hierbij kan helpen vind je hier. En nog een tip van ons: verzamel tussentijds bespreekpunten. Er doen zich altijd zaken voor je die wil bespreken, maar om alles te onthouden totdat het 1-op-1 plaatsvindt is onmogelijk. Schrijf daarom je punten tussentijds op en lees het lijstje voor het gesprek door, zo vergeet je niet dat ene punt wat je nog wilde bespreken.

8. Gebruik hulpmiddelen Wellicht heeft je organisatie al een document hiervoor. Wat wij je nog zouden aanraden, is om de medewerker het gesprek zelf voor te laten bereiden. Dat kan bijvoorbeeld middels de “duurzame inzetbaarheid praatplaat”. Hiermee wordt het gesprek visueel ondersteund en wordt het makkelijker om samen na te denken over volgende stappen in de ontwikkeling van je medewerker.

Deze download je hier: --> Praatplaat duurzame inzetbaarheid

Conclusie

Een 1-op-1 gesprek hoeft echt geen stijve en formele bedoeling te zijn. Zie het juist als een kans om elkaar beter te begrijpen, successen te vieren en samen te groeien. Met een vleugje humor, een flinke dosis empathie en een paar gerichte vragen kun je van dit gesprek een moment maken waar jullie allebei iets aan hebben.

Bij Fan Factory geloven we dat betrokkenheid de sleutel is tot succes. Wil je weten hoe jij als manager het verschil kunt maken? Of waar jouw prioriteiten liggen? Dat ontdek je met ons medewerkeronderzoek. Neem contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen om het beste uit je team te halen. Het gaat tenslotte om verbinding, niet om perfectie 🙂


 

Over Fan Factory

Verbeter je employee journey met Fan Factory.

  • Verlaag je ongewenst verloop, verbeter de productiviteit en geef iedere nieuwe collega een warm welkom met jouw unieke onboardingsprogramma.
  • Met onze alles in één medewerker app verhoog jij direct de betrokkenheid binnen je organisatie. De Fan App helpt je om laagdrempelig, simpel en snel je interne communicatie op de rit te krijgen, je medewerkers goed en stapsgewijs te onboarden, leren leuk te maken en toegang te krijgen tot alle andere systemen die je gebruikt
  • Kom erachter wat je als eerste aan kunt pakken om van jouw medewerkers betrokken ambassadeurs te maken. De Fan Scan brengt je inzicht in tevredenheid, prioriteiten en zet aan tot concrete vervolgstappen. Zo verlagen we het verloop en verzuim en maximaliseren we het medewerkersrendement.