Hybride werken à la Dustin

In de eerste aflevering van onze podcastreeks HRBAZEN sluit Patrick Groenendal aan. Patrick is HR Directeur bij Dustin, de grootste zakelijke IT-leverancier in de Benelux met 3000 medewerkers. De helft van de medewerkers van Dustin werkt vanuit Nederland en de andere helft vanuit Scandinavië. Dustin blinkt uit in de manier waarop hybride werken de norm is en daar wilden wij natuurlijk alles over weten. Hoe pakt Dustin dit aan? Wat zijn de best practices en hoe kijkt Patrick naar de Scandinavische werkcultuur? 

Patrick is sinds twee jaar HR verantwoordelijke voor Dustin. Met een open, positieve en vrolijke mindset stuurt hij het HR team aan in de Benelux en Scandinavië waar hij maandelijks één tot twee weken te vinden is. Als Patrick geen HR Directeur was geweest – zo verklapt hij in de podcastaflevering- zou hij graag een brasserie willen hebben waar hij mensen kan ontvangen en gezelligheid kan creëren met lekkere hapjes en drankjes. 

Thuiswerken is bij Dustin de norm, hoe pakken jullie dat aan?
‘In Scandinavië werken mensen al jaren thuis, toen Dustin in Nederland kwam werd dit ook onderdeel van de bedrijfscultuur in de Benelux. Als je bij Dustin in dienst komt, werk je standaard thuis. Dustin faciliteert je thuiswerkplek en mocht je toch naar kantoor willen, dan kan dit als je je werkplek reserveert middels het reserveringssysteem. Het kantoor is als het ware een ontmoetingsplek geworden voor collega’s en daarnaast zijn er een aantal hubs waar je terecht kan om te werken met collega’s. 

‘De financiële situatie moet goed geregeld zijn. Zo is er voor iedereen een thuiswerkvergoeding beschikbaar, daar kunnen mensen een beroep op doen voor het gebruik van meer koffie of meer energie. We maken geen onderscheid meer tussen zakelijk reizen of woon-werk verkeer. Iedereen krijgt 24 cent per kilometer. Als je thuiswerkt krijg je de thuiswerkvergoeding en werk je op kantoor dan heb je recht op de reiskostenregeling.

Wat is jullie succesrecept om hybride werken te laten slagen?
‘Dustin faciliteert de thuiswerkplek goed voor haar mensen. Zo wordt er altijd gezorgd dat iedereen een goede werkplek heeft en er bijvoorbeeld een thuiswerkvergoeding beschikbaar is. Daarnaast zorgt Dustin ervoor dat als medewerkers naar kantoor gaan, het er altijd leuk is. Zo staat er in de lounge een gameroom met biljarttafel, een playstation en een flipperkast. De vrijdagen zijn op kantoor altijd populair door de vrijdagmiddagborrel.’

‘Leiderschap is één van de keyfactoren om hybride werken te laten slagen. Onze leidinggevenden zijn getraind op leidinggeven aan thuiswerkers. Daarnaast stimuleren leidinggevenden hun medewerkers om al wandelend te vergaderen of om tussen het werk door te sporten en geven hierin het goede voorbeeld. Ook zijn er een aantal afspraken; zo heeft iedereen zijn camera aan tijdens een vergadering. Zo blijft iedereen betrokken.

Hoe zorgen jullie voor de betrokkenheid van de medewerkers als iedereen thuis werkt?
‘Win as a team is een van de belangrijkste speerpunten binnen Dustin. Maar als je nooit samen bent is het best lastig om als team ergens naar toe te werken. Wij zorgen voor betrokkenheid door als team een vaste kantoordag af te spreken en elkaar op te zoeken bij bijvoorbeeld borrels. We komen als collega’s samen als er bijvoorbeeld een collega vertrekt om afscheid te nemen met een borrel of lunch. Daarnaast hebben we een aantal afspraken, zo kan het bijvoorbeeld niet zijn dat iemand gedurende een online overleg van anderhalfuur als maar zijn mond houdt. En tijdens vergaderingen heeft iedereen altijd zijn camera aan, als dit niet het geval is gaan we altijd het gesprek aan. Zo houden we mensen betrokken bij het werk en de organisatie. 

In de zomer krijgen alle leidinggevende van Dustin kaartjes om te verzenden met een handgeschreven boodschap naar medewerkers. We stimuleren leidinggevenden om ook buiten het werk iets leuks te doen met het team én om ieder individueel teamlid vaak te bellen en spreken. Zo spreek ik zelf mijn teamleden wekelijks; zo kan ik tijdig signaleren als het niet goed gaat met iemand of als de betrokkenheid vermindert. Dit om de betrokkenheid te vergroten en zo valt het eerder op als iemand niet goed in zijn vel zit. We voeren regelmatig surveys uit om te kijken hoe het is met onze medewerkers en zijn actief op signalen als vereenzaming.’

De helft van de Dustin-ers werkt vanuit Scandinavie. Wat kunnen wij leren van de Scandinavische werkcultuur?
‘De werkcultuur in Scandinavië is erg vooruitstrevend en innovatief, maar mensen laten zich niet gek maken. De manier waarop Zweden met elkaar omgaan is bijzonder, het is een echte feel good cultuur. Mensen geven elkaar een hug, er wordt gestuurd op het uitdelen van complimenten en het geven van een goed gevoel aan een ander. Ook is in Scandinavië het ouderschapsverlof goed geregeld; als stel heb je een jaar verlof waarbij de man verplicht is om 30 dagen minimaal op te nemen. Daarnaast zijn de Scandinaviërs een stuk verder met de emancipatie, zo zitten er veel vrouwen in belangrijke posities. De top van Dustin bestaat voor 50% uit vrouwen en dat is voor de IT wereld best uitzonderlijk!’

Zit er in de toekomst een verhuizing naar Scandinavië in?
‘Ik zou niet in Zweden willen wonen, haha. Het is snel donker en het regent er veel. De werkcultuur in Scandinavië is wel heel fijn; er is minder gejaagdheid dan in Nederland. Daar staat tegenover dat het bijvoorbeeld normaal is om pas na drie weken een offerte te ontvangen, ook duren besluitvormingsprocessen langer. 

De Zweedse Fika zou ik wel graag terug willen zien in Nederland! Dit is de verplichte koffiepauze die in Zweden best heilig is. Wij Nederlanders eten vaak even snel een broodje achter het bureau, maar in Zweden wordt er de tijd genomen om even te eten of wat te drinken met elkaar. Tijdens een Fika is er echt even contact met elkaar. Daar kunnen wij soms nog iets van leren.’

Wat zou je mee willen geven aan toekomstige HRBAZEN?
‘HR is een ontzettend mooi vak, je hebt de kans om veel van organisaties te zien en in verschillende facetten werk te doen. Van cultuur tot talentmanagement, de harde of juist de meer softe kant van HR. Kijk om je heen, doe ervaring op, blijf niet zitten bij één organisatie. Maak na een aantal jaar een overstap en probeer je open te stellen voor alles wat voorbij komt. Dat verrijkt je als mens en als HR professional.

Ben jij benieuwd met wie Patrick weleens zou willen ruilen van leven en werk? Waar Patrick zich over verbaast op het gebied van HR? Of wat het vreemdste is dat Patrick heeft meegemaakt als HR directeur? Je vindt de rest van het interview in onze podcast met Patrick.