De kracht van marketing in je vacature

Er was eens een tijd dat een vacature in een krant of tijdschrift zomaar tientallen goede reacties opleverde. Dat klinkt nu bijna als een sprookje. Wie zich vandaag wil onderscheiden op de arbeidsmarkt heeft – naast een goede recruiter - een goed plan nodig, en vooral ook de juiste tools en kennis van de doelgroep.

Ken je doelgroep
Een rijtje arbeidsvoorwaarden is niet meer genoeg om mensen te verleiden. Om succesvol te werven moet je jouw doelgroep kennen; je moet weten waar men zich (online) bevindt en welke pullfactoren belangrijk zijn. Deze informatie is nodig om überhaupt zichtbaar en relevant te zijn voor je doelgroep. 

Zichtbaarheid op de juiste kanalen is dus noodzakelijk om de doelgroep te bereiken. Met name voor het bereiken van de enorme groep latent werkzoekenden is dit belangrijk. Die groep is heel groot; schattingen schommelen tussen de 50% en 85% van de arbeidsmarkt. Dit zijn de mensen die open staan voor iets nieuws, maar daar niet actief naar op zoek zijn. Zomaar gaan werven is dus zoeken naar de speld in de hooiberg. Hoe je dan toch de beste mensen vindt? Door recruitment te combineren met slimme marketing. 

Alles begint met awareness
Wanneer jouw organisatie regelmatig of doorlopend op zoek is naar nieuw talent, dan kan het de moeite waard zijn om te investeren in ‘awareness’. Of gewoon in het Nederlands: ervoor zorgen dat mensen jouw merk of organisatie leren kennen. Dat verlaagt namelijk de drempel om te reageren op een vacature. Om naamsbekendheid te verhogen kun je gericht online campagnes inzetten. Deze awareness-campagnes zijn dus niet direct gericht op een vacature, maar op het vergroten van online zichtbaarheid van jouw werkgeversmerk. Concreet betekent dit dat er relevante content (advertenties) getoond wordt aan mensen die zouden kunnen passen bij jouw organisatie. Goede campagnes triggeren bijvoorbeeld websitebezoek, het bekijken van een filmpje of het downloaden van content. Men raakt op deze manier bekend met jouw merk en dat maakt de drempel om te solliciteren veel lager. 

Raakschieten betekent goed mikken
Er zijn natuurlijk tientallen vacaturebanken waar mensen zoeken naar werk. Maar omdat het aanbod veel groter is dan de vraag, is vaak meer nodig. Maar hoe weet je dan wie jouw doelgroep is, en waar deze te vinden is? Dit breng je in kaart met doelgroepanalyses en bijvoorbeeld persona's. Dit doe je met behulp van arbeidsmarktdata. Deze data is beschikbaar in diverse recruitmenttools. 

En als je weet wie je zoekt, waar je deze personen bereikt en welke boodschap aansluit bij deze doelgroep, dan kun je aan de slag. Met online marketingcampagnes kun je heel gericht ‘mikken’ op potentiële nieuwe collega's, en jouw vacatures onder de aandacht brengen van een specifieke groep. Dat levert veel meer geschikte sollicitanten op en het gaat veel sneller dan het spreekwoordelijke ‘post and pray’.

De voordelen
Goede recruitment, aangevuld met campagnes, heeft meetbaar impact op diverse factoren. De zichtbaarheid van de organisatie neemt toe, de kwaliteit van kandidaten gaat omhoog, het aantal geschikte kandidaten stijgt én vacatures worden sneller ingevuld. 

Over FYGI
FYGI is een platform voor freelance recruiters en HR professionals. Met een netwerk van meer dan 70 aangesloten professionals helpen we organisaties bij het maken van de beste match én met woest aantrekkelijk werkgeverschap. Daarbij zetten we voor onze opdrachtgevers online marketing en campagnes in om zichtbaarheid en aantrekkingskracht te vergroten. Meer weten over hoe we dat doen? Kijk op www.fygi.nl of neem direct contact op met Erik van de Water, erik.van.de.water@fygi.nl of 06-51425939