- Stimuleer duidelijke grenzen tussen werk en privé
Voor velen is het lastig om ‘s avonds echt de laptop dicht te doen als de werkplek zich in de woonkamer bevindt. Moedig je team aan om een vaste werkplek in huis te creëren – het liefst een plek waar ze na werktijd niet continu langslopen. Zo blijft werk gescheiden van ontspanning.
Daarnaast is het cruciaal om te hameren op vaste werktijden. Spoor je medewerkers aan om een begin- en eindtijd voor hun werkdag aan te houden. Geef het goede voorbeeld door niet buiten werktijd berichten te sturen en vraag ook anderen om dit te respecteren. Deze grenzen helpen je team om echt te “ontkoppelen” van werk aan het einde van de dag.
- Organiseer check-ins
Naast de gebruikelijke project-updates is het belangrijk om regelmatig één-op-één check-ins te houden, stel hierbij ook gerichte vragen over de mentale gezondheid. Dit hoeft geen zwaar gesprek te zijn, maar juist een moment waarin je informeert naar hun welzijn. Vragen zoals "Hoe voel je je de laatste tijd met betrekking tot je werk?" of "Merk je dat je voldoende rustmomenten hebt?" kunnen veel inzicht geven.
Wees alert op signalen van stress, zoals verminderde motivatie of concentratie. Het bespreekbaar maken van deze gevoelens geeft je teamleden het signaal dat het oké is om hierover te praten en dat er ruimte is om het rustiger aan te doen als dat nodig is.
- Moedig het nemen van pauzes aan
Thuiswerkers hebben vaak de neiging om langer achter hun bureau te zitten dan op kantoor. Dit kan onbedoeld leiden tot oververmoeidheid en spanning. Moedig daarom het nemen van regelmatige pauzes aan, en leg uit waarom dit goed is voor hun productiviteit én hun gezondheid.
Een idee is om gezamenlijk een “pauze-challenge” te doen: bijvoorbeeld iedere ochtend een korte wandeling inplannen en in een Slack-kanaal delen wat iedereen gezien of gedaan heeft. Dit houdt niet alleen de pauzemomenten leuk en verantwoordelijk, maar helpt ook om de routine van het bewegen erin te houden.
- Ondersteun flexibiliteit en eigen tijdbeheer
Niet iedereen werkt even goed in een standaard 9-tot-5-structuur, en thuiswerken biedt juist de kans om flexibeler met werktijden om te gaan. Bespreek met je teamleden of zij zelf kunnen kiezen welke werkuren voor hen het beste werken, binnen de afgesproken grenzen. Hierdoor kunnen ze hun werk beter laten aansluiten bij hun persoonlijke ritme en thuissituatie, wat stress vermindert.
Voor medewerkers met bijvoorbeeld jonge kinderen kan het helpen om eerder of juist later op de dag te werken. Door flexibiliteit aan te moedigen, help je jouw team hun werk op een manier in te richten die past bij hun privéleven, zonder zich schuldig te voelen over "kantoortijden."
- Stimuleer vrije tijd
Als leidinggevende kun je actief bijdragen aan een cultuur waarin opladen en rusten belangrijk zijn. Plan bijvoorbeeld eens per maand een “rustdag” in voor je team, of geef aan dat men een halve dag vrij kan nemen zonder dat dit ten koste gaat van verlofdagen. Dit kan helpen om opgehoopte spanning los te laten en productiever te zijn zodra iedereen weer terug is.
Daarnaast kun je ook een cultuur creëren waarin vakantiedagen als waardevol worden gezien. Bespreek met je teamleden of ze voldoende vrije dagen opnemen en stel voor om het aan het einde van het jaar op te nemen als vakantiedagen blijven liggen. Wanneer je als manager het belang van vakantie onderstreept, zal je team ook de rust nemen die nodig is om burn-out te voorkomen.
Creëer balans
Thuiswerken biedt mooie voordelen, maar het risico op burn-out is reëel wanneer de grens tussen werk en privé vervaagt. Door duidelijke grenzen te stimuleren, mentale check-ins te organiseren, pauzes aan te moedigen, flexibiliteit te bieden en vrije tijd te waarderen, creëer je een werkomgeving die de balans van je team beschermt.
Productieve teams ontstaan niet alleen door hard werken, maar ook door goed voor zichzelf te zorgen. Help je teamleden om hun eigen grenzen te bewaken, zodat ze gezond en gemotiveerd blijven – en met plezier blijven bijdragen, ook vanuit hun thuiskantoor. Want een team dat goed in balans is, behaalt samen de beste resultaten.
Over Fan Factory
Verbeter je employee journey met Fan Factory.
- Verlaag je ongewenst verloop, verbeter de productiviteit en geef iedere nieuwe collega een warm welkom met jouw unieke onboardingsprogramma.
- Met onze alles in één medewerker app verhoog jij direct de betrokkenheid binnen je organisatie. De Fan App helpt je om laagdrempelig, simpel en snel je interne communicatie op de rit te krijgen, je medewerkers goed en stapsgewijs te onboarden, leren leuk te maken en toegang te krijgen tot alle andere systemen die je gebruikt
- Kom erachter wat je als eerste aan kunt pakken om van jouw medewerkers betrokken ambassadeurs te maken. De Fan Scan brengt je inzicht in tevredenheid, prioriteiten en zet aan tot concrete vervolgstappen. Zo verlagen we het verloop en verzuim en maximaliseren we het medewerkersrendement.
Laat je vrijblijvend inspireren en plan een demo!