Wij, Puck Janssen en Eline Postma (stagiaires bij Fan Factory) zijn FAN geworden van het onderwerp ‘loslaten’ na het luisteren naar Bas Kodden over de kunst van duurzaam presteren. Onze belangrijkste inzichten en ons enthousiasme over het onderwerp delen we hierbij graag met jullie.
De teugels strakker aantrekken?
In deze tijd van enorme digitale veranderingen en turbulentie grijpt de angst en onzekerheid ons soms bij de keel. “Houden we het allemaal nog wel bij? Bewegen we genoeg mee met de veranderingen van buitenaf en spelen we nog juist in op de nieuwe behoeftes?” Meer dan ooit houden leidinggevenden zich met bovenstaande vragen bezig. De razendsnelle veranderingen versterken de behoefte naar meer controle; ‘de teugels strakker aantrekken’. Logisch ook, lijkt ons, dat je grip wilt houden op het enige waarop dat nog kan: de interne situatie. Alleen, het gevolg hiervan is dat veel medewerkers werken met weinig bewegingsvrijheid, controlerende managers en weinig eigen verantwoordelijkheid. Dit heeft een enorm negatief effect op de empowerment binnen een organisatie en op de bevlogenheid van medewerkers. Te veel regels en controle halen alle ruimte om te kunnen excelleren weg en maken het bovendien ook alleen maar moeilijker om snel en daadkrachtig te kunnen reageren op alle veranderingen.
Charles Darwin
“Het zijn niet de sterkste of meest intelligente soorten die overleven. Het is het soort dat het beste reageert op veranderingen.”
Loslaten = optimaal in control
Om het beste te reageren op veranderingen is dus ruimte en vrijheid nodig zodat er niet eerst tientallen regels verbogen moeten worden om iets op een andere manier aan te pakken. Dus, elimineer deze en laat je team los!
“FORGET THE RULES AND WELCOME FAILURE”
Durven loslaten is een hele belangrijke sleutel voor succes. De meest succesvolle individuen, of het nu sporthelden, ondernemers of bestuursvoorzitters zijn, hebben leren loslaten. Sterker nog, ze hebben hun angsten leren omhelzen! Want JA, loslaten lijkt eng of spannend voor leidinggevenden, jij bent tenslotte eindverantwoordelijk. Maar er zijn genoeg bewijzen van personen en organisaties waarbij dit goed gewerkt heeft.
Usain Bolt zorgt ervoor dat hij kan loslaten tijdens een race zodat hij meer onbevangen en bovenal sneller kan lopen. Hij speelt vlak voor een wedstrijd een paar video games en maakt het laatste spel vervolgens bewust NIET af. Waarom? Onafgemaakte taken onthoud je beter dan afgemaakte taken en dus is Bolt tijdens zijn 100 meter niet bezig met het lopen zelf, maar met dat laatste spelletje waarvan hij nog niet weet hoe het afloopt. Dit is de theorie van het Zeigarnik-effect en Bas Kodden noemt het: Bewust, onbewust, bekwaam; bewust bedenk je iets waardoor je de taak onbewust kan uitvoeren (en dan gaat het beter dan wanneer je bewust bent).
100% klanttevredenheid met 0% managers
Loslaten en in control zijn lijken ook in het bedrijfsleven een tegenstelling, maar dat is het niet. Door de juiste doelen na te streven, de beste mensen om je heen te verzamelen en door de juiste (selectie) principes toe te passen kun je optimaal in control komen. Als leider moet je daarvoor wel vertrouwen durven geven en durven loslaten; de leiding laten nemen. Dit is wat wordt toegepast door onder anderen het succesvolle business technology bedrijf Schuberg Philis door hun organisatiestructuur met zelfsturende teams.
Bij Schuberg Philis bereiken ze 100% klanttevredenheid met 0% managers! Zij scoren, al 10 jaar lang op rij (!), het hoogste cijfer op klanttevredenheid van alle IT infrastructuur bedrijven in Nederland. Hoe? Zij werken met ‘customer teams’ waardoor hun (potentiële) klanten direct in contact staan met de experts die het werk ook daadwerkelijk uitvoeren. Zo voorkomen ze dat de sales afdeling afspraken maakt met klanten die moeilijk te realiseren zijn binnen het beloofde tijdsbestek. Iedere klant is zo verbonden aan een gemotiveerd team van 5-10 engineers die hun eigen planning en budget beheren. De engineers hebben 100% focus op de klant en proberen elk onderdeel van de klantorganisatie te begrijpen, wat resulteert in betrokkenheid op alle niveaus.
Jezelf ontwikkelen in de breedste zin
Hoe ervaren wij het los gelaten worden bij Fan Factory? Loslaten heeft te maken met vertrouwen. Omdat Fan Factory ons vertrouwt kunnen ze ons los laten en krijgen we veel bewegingsvrijheid. Doordat wij hun vertrouwen niet willen schaden voelen we ons extra verantwoordelijk voor onze prestaties. Dit zorgt voor een boost aan motivatie om echt hard te werken en te bewijzen dat het gekregen vertrouwen terecht is. Ook kunnen we door de vrijheid die we krijgen zelf voor een groot deel kiezen waar we onze aandacht vooral aan besteden. Hierdoor kunnen we onszelf blijven uitdagen en dingen oppakken waarvan we denken ze leuk te gaan vinden. Het is belangrijk om te doen wat je leuk vindt, waar je passie ligt en wij ervaren nu ook de positieve effecten op onszelf en het geleverde werk hiervan! Bij Fan Factory werken wij niet met zelfsturende teams maar doordat wij met weinig mensen zijn is het alsnog één team waarin iedereen zijn/haar eigen taken en specialisatie heeft. Wij ervaren dit als super waardevol omdat dit ons de gelegenheid geeft elk deel van de onderneming te kunnen zien en hier ervaring in op te doen. Zo groeien wij meer in de breedte dan alleen omhoog; meer op een klimrek dan op een ladder! En hoe nuttig is dat tijdens je afstudeerstage?!
Op donderdag 2 april zijn wij bij de boekpublicatie “De kunst van duurzaam presteren” van Bas Kodden geweest. Bas is onderzoeker, schrijver en spreker op het gebied van leiderschap, ondernemerschap, persoonlijke ontwikkeling en gespecialiseerd in ‘bevlogenheid’. Tijdens deze bijeenkomst zaten wij aan zijn lippen gekluisterd toen hij vertelde over het belang om als leidinggevende zowel ambitieus en vooruitstrevend te zijn, maar ook los te kunnen laten. Zowel in zijn vorige boek “Word een HELD” als in dit boek wordt het ‘loslaten’ beschreven als key to success. En wij weten nu waarom!