Zo vlieg jij door je thuiswerkdag heen!

Ben jij van team thuiswerken of werk je liever op kantoor? Sinds de corona crisis gingen we massaal thuiswerken en dat verliep niet altijd even soepel. Een haperende Teams verbinding, gevoelens van eenzaamheid en de afleidingen van thuis. We vertellen je hoe je alles uit je thuiswerkdag haalt en wat de Scandinavische trends op het gebied van hybride werken zijn.

De voordelen van thuiswerken:

 • Thuiswerkers melden zich minder vaak ziek. Medewerkers met lichte gezondheidsklachten geven aan thuis (deels) door te werken, terwijl bij een kantoorverplichting zij zich eerder ziek hadden gemeld, wat leidt tot meer verzuimdagen.
 • Besparing van reistijd: Gemiddeld reizen Nederlanders 75 minuten per dag naar het werk.
 • Autonomie: Medewerkers kunnen zelf bepalen wanneer en waar ze werken gebaseerd op hun leven en concentratie. Dit levert minder stress, meer balans en autonomie op.
 • Comfortabele werkomgeving: Bij thuiswerken kun je je eigen werkomgeving creëren die past bij jouw behoeften. Je kunt de temperatuur aanpassen, je favoriete muziek opzetten en werken in kleding waarin je je prettig voelt.

De nadelen van thuiswerken:

 • Minder sociale interactie: Het kan soms best saai en eenzaam zijn vanuit huis. Dit kan leiden tot gevoelens van isolatie en eenzaamheid.
 • Afleiding: Nog even snel een wasje draaien, de vaatwasser uitruimen of even stofzuigen.  Thuiswerken kan zorgen voor meer afleidingen, zoals huishoudelijke klusjes, kinderen, huisdieren en de televisie. Dit kan het moeilijk maken om gefocust te blijven op je werk.
 • Technische uitdagingen: Een haperende Teamsverbinding, we hebben altijd wel 1 collega in de meeting die vastloopt, niet? En die internetverbinding of andere technologie is tijdens thuiswerken essentieel, zonder technologie zijn we nergens 🙂.

Time for a workation

In Zweden doen ze het al even, de workation. Work watte? De Zweedse workation is een combinatie van work & vacation. Het thuiskantoor wordt namelijk steeds vaker vervangen door een locatie in de natuur en dat is goed voor ons blijkt uit een aantal casestudies. Werken vanuit de natuur zorgt naast betere werkresultaten ook voor:

 • Een afname van stress
 • Toename van vitaliteit als alertheid en energie
 • Een diepere en langere slaap
 • Dag vermoeidheid, want werken in de natuur zorgt voor een minder angst en desinteresse.

'Klinkt leuk allemaal, maar hoe overtuig ik mijn werkgever dat ik die workation kan nemen?’ Een workation biedt verschillende voordelen ten opzichte van werken vanuit huis of vanuit kantoor. Het werken vanuit een nieuwe omgeving zorgt voor meer creativiteit en inspiratie, je wordt door de nieuwe omgeving gestimuleerd om nieuwe ideeën te bedenken en creatieve oplossingen te vinden. Een workation is het perfecte moment dus om je nog eens op die energierovende saaie klus te werpen. Daarnaast zorgt een workation voor meer productiviteit. Doordat je weg bent van je dagelijkse omgeving, ben je minder afgeleid en kun je je beter concentreren op je werk. Ten derde kan een workation zorgen voor meer persoonlijke groei. Door nieuwe ervaringen, het leren kennen van nieuwe mensen en culturen verbreedt je je horizon, zo kom je dus herboren en vol energie terug van je workation. Tip: maak afspraken met je werkgever over vaste momenten waarop je bereikbaar bent en houd contact!

Op een thuiswerkdag (of zelfs op een workation) kan het soms lastig zijn om alles uit je thuiswerkdag te halen. Ik geef je graag wat tips:

 • Maak een vaste werkplek: houd je werkplek opgeruimd, comfortabel en afgebakend zodat je elke dag ‘naar je werk’ kan gaan.
 • Planning is key: toch nog even doorwerken om die to-do list af te maken, herkenbaar? Maak een planning in de ochtend met de taken voor de dag. Zo ga je met een voldaan gevoel je vrije avond in!
 • Prikkels: een wasje draaien, even stofzuigen, hoe zorg je voor concentratie? Plan je dag met pauzes en blokken waarin je echt productief bezig bent. En in de pauze even de vaatwasser uitruimen? Dat doen wij zelf ook wel eens 😁.

Veel succes!

Medewerkers welkom heten en snel onderdeel laten maken van jouw organisatie kan soms best een uitdaging zijn als thuiswerken de norm is. Toch kan je thuiswerkende of remote werkers ambassadeurs maken vanaf de start met één druk op de knop. Geautomatiseerd, maar toch persoonlijk en passend bij jouw organisatie. Fan Factory helpt je met het bedenken, ontwikkelen en uitrollen van jouw gepersonaliseerde onboardingsprogramma. Lees hier de cases.