Zo maak je onzekerheden bespreekbaar op de werkvloer!

Onzeker over jouw vaardigheden en potentie? Dat is helemaal niet gek! Hoewel het onwennig en vervelend kan voelen, hoort het er wel bij en heeft het zowel een positief als negatief effect. Wanneer je wilt groeien zul je uit je comfort zone moeten stappen en je grenzen moeten gaan verleggen, dit kan je nu eenmaal onzeker maken.

Het negatieve effect is dat het invloed heeft op je prestaties en werktevredenheid wat je niet wilt. In deze blog bespreken we dan ook de oorzaken van je onzekerheid en geven we tips om bespreekbaar te maken.
 

Waar komt die onzekerheid vandaan?
Onzekerheid kan voortkomen uit verschillende situaties. Het kan zo zijn bijvoorbeeld dat jij:

  • Jezelf niet competent genoeg vindt
  • Niet genoeg aansluiting voelt bij collega’s
  • Een meningsverschil hebt over hoe jij jouw taken uitoefent

De gevolgen hiervan zijn zorgelijk. Denk maar eens na! Ooit wel eens het gevoel gehad dat: je je collega’s moest pleasen? Je jezelf niet genoeg voelde? Je niet uit je comfortzone durft te komen? Je jezelf ondergeschikt voelde? Of dat er over je heen werd gelopen? Zo wil jij je dus echt niet meer voelen, maar hoe breng je hier verandering in? De eerste stap is om je onzekerheden bespreekbaar te maken. Best wel spannend natuurlijk! Maar geen zorgen wij vertellen je door middel van deze tips hoe je dit kan aanpakken.


Tips om die onzekerheden bespreekbaar te maken!

  • Zoek uit waar jouw onzekerheden door komen! Schrijf deze punten op. Door het eens overzichtelijk op te schrijven krijg je het duidelijk op een rijtje. En wanneer je dan die stap neemt om het bespreekbaar te maken heb je een goed steuntje in de rug.
  • Schrijf uit waar jij goed in bent en waar dit uit blijkt. Hierdoor zul je zien dat je meer kan dan je denkt. Onzeker moment? Kijk naar je lijst en vul hem aan wanneer je een klein of groot succes hebt meegemaakt.
  • Vul niet in voor een ander! Je kunt niet beslissen wat een ander denkt en daar een oordeel over vellen, want simpelweg je weet het niet. Ga niet van het ergste uit.
  • Vraag om feedback! Wanneer jij vaker je collega’s om feedback vraagt krijg je goed inzicht in je sterke kanten, maar ook in wat jij te verbeteren hebt. Schiet eens in de drie maanden (of vaker als jij daar behoefte aan hebt) een feedback moment in met je directe collega’s/ leidinggevenden. En, bereid je voor! Schrijf van tevoren eens op waar jij tegenaan loopt en ook waar je jezelf dus in vond uitblinken de afgelopen tijd. Vergelijk de uitkomsten met je collega’s/ leidinggevende, hiermee kan je gevoel bevestigd worden.
  • Geef het aan dat je het lastig vindt om je onzekerheden uit te spreken! Betrek je collega’s en/ of leidinggevenden erbij. Geef aan dat zij er vaker naar mogen vragen zo dat je een stok achter de deur hebt.
  • En als laatst: bespreek je onzekerheden met iemand waarbij jij je helemaal op je gemak voelt. Vraag die persoon om hulp wanneer je niet zeker weet hoe je het moet aanpakken.  


Succes met het implementeren van deze tips en kom je er nog niet helemaal uit? Geen zorgen ik help je graag op weg.

 

 

 

Meer weten?

Meer weten? Neem dan contact op met Naomi Blankespoor.

06-82099965