Zo krijg je medewerkers mee met organisatieveranderingen!

Staat er een organisatieverandering op de agenda bij jouw organisatie? Dat kan als spannend ervaren worden! Vooral medewerkers die al een tijd in dezelfde functie zitten kunnen hier misschien niet om staan te juichen, terwijl andere medewerkers juist weer staan te springen.

Dat maakt het lastig want je wil met al je medewerkers vooruit! Geen zorgen met deze 5 tips voer jij veranderingen door in je organisatie zonder spanningen.

Herkenbaar?
Grote of kleine veranderingen kunnen veel losmaken bij medewerkers. Of het nu een reorganisatie, een nieuw management, hybride werken, een nieuwe leidinggevende of een bepaald protocol is dat helemaal hernieuwd moet worden. Deze reacties zijn eigenlijk te onderscheiden in twee soorten. Een deel van de medewerkers reageert nieuwsgierig, proactief, creatief en gericht op kansen en ontwikkelingen. Andere medewerkers reageren passiever. Zij zijn gericht op bewijs en bevestiging en bang voor uitdagingen en kritiek.

Wat blijkt? Psychologe Carol Dweck van de Stanford University zegt dat dit voortkomt uit de mindset theorie. Het onderzoek stelt vast dat een deel van de mensen gericht zijn op groei en daardoor een growth mindset hebben. Het andere deel mensen legt hun capaciteiten vast en heeft een statische (fixed) mindset. Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 40% een fixed mindset heeft, 40% een growth mindset en de overige 20% heeft een gemengde mindset.

Hoe zorg jij ervoor dat jouw medewerkers allemaal in die growth mindset terecht komen? Lees snel verder.

 

Tip 1: Leg de nadruk op het leren en ontwikkelen
Wanneer je een organisatieverandering aankondigt, leg dan de nadruk op het leren en ontwikkelen. Ook al is je voornaamste doel het verbeteren van resultaten en prestaties, zorg ervoor dat je daar niet constant op hamert. Dit kan overkomen alsof je alleen daar oog voor hebt. Leg juist de nadruk op het leren en ontwikkelen. Vraag je medewerkers wat ze hebben geleerd of willen leren, hoe zij zich hebben aangepast en hoe zij ervoor willen zorgen dat het nog beter wordt.


Tip 2: Bereid je medewerkers goed voor
Je medewerkers inlichten van een verandering op de dag zelf? Geen goed idee! Wees transparant en bereid je medewerkers goed voor. Ook al is nog niet alles duidelijk, ben open en eerlijk. Hiermee kweek je vertrouwen en kunnen medewerkers die het spannend vinden, wennen aan het idee.

Geef regelmatig updates en vertel inhoudelijk wat een organisatieverandering bij jullie inhoudt. Zorg ervoor dat wanneer een medewerker een rol heeft in de verandering, hij of zij dit ook weet en zich kan voorbereiden. Wees duidelijk in wat je verwacht.


Tip 3: Betrek je medewerkers
Zorg voor betrokkenheid! Laat medewerkers echt meedoen en meedenken. Ja, dit kost tijd, maar dat verdien je dubbel en dwars terug. Wanneer je medewerkers het gevoel geeft dat zij een rol kunnen spelen in de verandering, zorgt dat voor betrokkenheid. Zorg dat het hun verandering wordt in plaats van jouw verandering. Medewerkers zullen spreken van eigenaarschap en zich verantwoordelijker voelen over de organisatieverandering.


Tip 4: Toon begrip
Laat zien dat je empathie hebt voor de organisatieveranderingen! Voor jou kan het voelen alsof het niet een ‘big deal’ is, maar dat kan voor sommige medewerkers heel anders voelen. Plan na een organisatieverandering gesprekjes in met je medewerkers. Vraag hoe zij het vinden, wat ze nog anders willen zien en denk aan tip 1: Wat willen zij leren?

Wanneer medewerkers het idee hebben dat ze gehoord worden, zullen ze ook sneller meegaan met de verandering.


Tip 5: Laat je waardering zien.
Laat voor, tijdens en na een organisatieverandering je waardering zien! Zet medewerkers die betrokken waren bij de organisatieverandering in het zonnetje. Geef oprechte, inhoudelijke complimenten over hoe zij hebben gehandeld tijdens een organisatieverandering.

 

Succes met het doorvoeren van deze vijf tips wanneer jij te maken hebt met een organisatieverandering. Heb je meer inspiratie nodig? Neem dan gerust contact met mij op.

 

 

 

Meer weten?

Meer weten? Neem dan contact op met Naomi Blankespoor.

06-82099965