Zo check je of jij achter je organisatie staat

Elk bedrijf werkt aan de hand van doelen en een visie. Dit zegt waar je als bedrijf voor staat en waar je voor gaat.  Het is belangrijk om hiermee te werken, omdat doelen je focus geven aan waar je vandaag, morgen, over een jaar of over 5 jaar als organisatie wilt staan. 

Korte- en lange termijn doelstellingen

Doelen vallen uiteen in kortetermijndoelstellingen of langetermijndoelstellingen. Een doel kan je stellen voor volgende week, maar ook voor over 5 jaar.

Een lange termijn doelstelling voor een restaurant kan zijn “Ik wil in 2020 het beste visrestaurant van Rotterdam zijn” of “Wij serveren in 2020 in ons restaurant uitsluitend biologische en duurzame producten”. Maar er zijn ook kortetermijndoelstellingen, zoals “Volgende week staat in het teken van het seizoen product Asperges. Het doel van volgende week is om minstens 50 keer het Hollandse asperge gerecht te verkopen”. De doelstellingen en de visie hebben dus direct effect op jou en jouw werk.

Het op de hoogte zijn van en achter de visie en de doelstellingen staan is belangrijk, omdat:

  • Je weet wat er van je wordt verwacht, je weet dus wat je moet doen. Dit zorgt voor zekerheid en minder onduidelijkheid.
  • Het je motiveert om een stapje extra te zetten. Je weet waar jouw organisatie voor gaat en staat en wat jouw aandeel in het spel is om dat te bereiken.
  • De doelstellingen direct effect hebben op het grotere doel van jouw bedrijf. Is het grotere doel om € x omzet te behalen dit jaar? Dan draagt deze kortetermijndoelstelling en jouw inzet bij aan het succes van jouw bedrijf.

Ontdek of je achter de organisatie staat
Het kan zijn dat je niet (geheel) achter de visie en doelstellingen van jouw werkgever staat. Waardoor komt dit dan? Ben je het niet eens met de visie? Denk jij er heel anders over? En in hoeverre belemmert dat je in jouw werk? Wanneer dat zo is, moet je je gaan afvragen of jouw werkgever nog wel bij jou past en andersom. Misschien kun je hierdoor namelijk niet maximaal presteren. Vraag jezelf het volgende af:

  1. Belemmert het verschil in mening je werkzaamheden?

Merk je dat je niet zo goed kan presteren doordat je niet achter de doelstellingen en/of visie staat? En dat je het graag anders zou willen zien? Onderzoek (stap 2) waarom je niet (geheel) achter de visie en doelstelling staat en waarom.

  1. Waarom sta je niet achter de visie en de doelstellingen van het bedrijf?

Bedenk waarom je het niet eens bent met bepaalde doelstellingen. Ga het gesprek met je leidinggevende aan om te kijken wat jullie hier samen aan kunnen doen.

Geen match?
Wanneer je totaal niet achter de visie en de doelstellingen staat en jouw mening 180 graden tegenover die van jouw werkgever staat, matchen jij en de organisatie niet. Het kan zijn dat jouw werkgever en jijzelf zo erg verschillen dat dit je veel energie kost, waardoor je niet meer maximaal kunt bijdragen. Je kunt dit vergelijken met een emmer met water waar gaatjes in de bodem zitten. Er kan best wat water – in dit geval energie – aan de onderkant weglekken als er ook voldoende water wordt aangevuld. Maar wanneer er teveel water weglekt zonder dat je dit aanvult, dan komt de emmer droog te staan.

Lekt er bij jouw emmer te veel energie weg? Waar komt dit dan door? Wat zijn de punten waar je niet achter staat? Waarom sta je hier niet achter? En wat voor een soort werkgever zou wel bij jou passen?

Wat wil je écht?
Blijken jij en je organisatie geen match te zijn, wees dan eerlijk tegen jezelf! Vraag jezelf eens af of je gelukkig bent bij het bedrijf waar je nu werkt. Stel jezelf de volgende vragen: Waar sta ik zelf voor? Waar word ik ontzettend blij van? En waarvan helemaal niet? Wil ik mijn huidige werk over 3 jaar nog steeds doen? Wat is mijn droom? Wat wil ik bereiken? Kan dat binnen deze baan?

Jij hebt zelf ook doelstellingen en een visie. Wees eerlijk tegen jezelf en kijk of jouw werkgever en jij echt goed bij elkaar passen of niet.

zo-check-je-of-je-achter-je-organisatie-staat.jpeg