Welke leider past wel bij jouw organisatie, welke niet?

 

De juiste leidinggevenden aan boord van je organisatie hebben is cruciaal om als bedrijf je doelstellingen te behalen. Hoe krijg je inzichtelijk welke leidinggevenden jouw organisatie vooruithelpen, en welke leidinggevenden jouw missie juist gaan belemmeren? Een stappenplan!

 

Stap 1: Bepaal je strategie

‘If you don’t know where you’re going, any road will take you there’. Ofwel; zorg dat je exact weet waar je over vijf jaar wilt staan als organisatie. Wat is jouw missie? Welke doelen wil je bereiken? Laat hier zoveel mogelijk mensen uit je organisatie over meedenken; zelf bedacht is zelf gedaan.

 

Stap 2: Maak een operationeel plan

Als je weet waar je naartoe wilt, is het belangrijk om te weten hóe je daar komt. Welke tussentijdse doelen heb je, op welke pijlers ga je je richten? Wie wordt verantwoordelijk voor welke pijler? Hoe korter en bondiger, hoe beter te begrijpen en hoe duidelijk uit te leggen aan je organisatie. Betrek ook hier de mensen die de strategie moeten gaan uitvoeren bij het plan.

 

Stap 3: Maak een ideaaltypisch leiderschapsprofiel

Als je weet waar je heen wilt én je weet hoe je daar moet komen, is een logische volgende stap om te bepalen welk leiderschap daarvoor nodig is. Wat zijn de basiscompetenties die jouw leidinggevenden nodig hebben om de aankomende jaren jouw strategie ten uitvoer te brengen? Bepaal je visie op leiderschap en vertaal dit in een concreet ideaaltypisch leiderschapsprofiel. Vind je dit lastig? Zet de beste presteerders op een rijtje; zij die het meest passen bij het type leider dat je nodig hebt voor je strategie. Leg deze mensen een persoonlijkheidsmeting voor en ga op zoek naar de overeenkomsten.

 

Stap 4: Onderwerp je leidinggevenden aan een niet beïnvloedbare persoonlijkheidsmeting

Als je weet aan welke competenties jouw ideale leidinggevende moet voldoen, is het raadzaam om je huidige leidinggevenden te onderzoeken. In hoeverre hebben zij deze kerncompetenties in hun natuur? En -mochten ze deze competenties afgelopen jaren niet ingezet hebben – zit het er wel in? Ofwel; hebben ze de potentie om in hun nieuwe rol te shinen? Als dit namelijk niet zo is, wordt niet alleen de organisatie, maar zeker ook de manager in kwestie daar ongelukkig van. Iedereen wil zijn natuurlijke talent inzetten in zijn baan, zonder zich in bochten te wringen om gedrag te laten zien wat éigenlijk niet bij hem of haar past. Komt er dus uit de persoonlijkheidsmeting dat jouw manager totaal niet aansluit bij hetgeen jij van hem/haar gaat verwachten aankomende jaren? Ga dan open en transparant het gesprek aan -eventueel met behulp van een externe coach- zodat je in goed overleg een functie zoekt waarin iemand wél maximaal tot zijn recht komt.

Benieuwd met welke metingen we bij Fan Factory goede ervaringen hebben? Bel ons! Bezig met je visie op leiderschap en benieuwd naar de leiderschapsstijlen die er zijn? Lees hier hoe je een goede leidinggevende herkent.