Wat is werkgeluk?

Investeren in het welzijn van je medewerkers zodat zij met meer plezier, betere prestaties leveren; het staat bij diverse organisaties bovenaan de prioriteitenlijst. Uit diverse onderzoeken blijkt dat medewerkers die gelukkig zijn in hun werk langer bij de organisatie blijven. Wat is werkgeluk en hoe verhoog je het werkgeluk in jouw organisatie?

Wat is werkgeluk?

Kort gezegd kun je werkgeluk omschrijven als het hebben van werk waar je voldoening uithaalt, waarbij je geprikkeld wordt, waar je enthousiast van wordt en door wordt gemotiveerd. Werkgeluk is een breed begrip en wordt door velen op andere manieren uitgelegd. Werkgeluk is voor iedereen persoonlijk; waar de een gelukkig van wordt, moet de ander niet aan denken. Wat wél voor iedereen geldt: geluk ervaren door het werk wat je doet geeft energie. Die positieve energie levert een bijdrage aan jouw levensgeluk. Belangrijk om mee aan de slag te zijn dus! 

Hoe vergroot je het werkgeluk?

Omdat werkgeluk iets heel persoonlijks is, zijn ook de manieren om werkgeluk te verhogen niet kant en klaar. De bron van werkgeluk is voor iedereen anders. Voor de een ligt er meer nadruk op de onderlinge werksfeer, terwijl voor de ander doorgroeimogelijkheden en waardering belangrijker zijn. Werkgeluk bestaat dus uit verschillende factoren. Het vergroten van werkgeluk kun je doen door je te verdiepen in deze factoren en er individueel per medewerker mee aan de slag te gaan. 

De medewerker centraal 

Het vergroten van werkgeluk begint uiteindelijk bij de medewerker zelf. Uiteindelijk is jouw medewerker zijn eigen sleutel naar succes. Als jouw medewerker de voordelen ziet van werkgeluk, is de kans groter dat hij of zij ermee aan de slag wil gaan. Met alle voordelige gevolgen voor jouw organisatie als gevolg. Maak medewerkers dus bewust van de voordelen van geluk ervaren in het werk, en zorg ervoor dat je daar als werkgever en leidinggevende stap voor stap de mogelijkheden voor creëert. Leg de lat niet te hoog; beter in kleine stapjes continu vooruit dan té grote ambities die nooit waargemaakt kunnen worden.

Wat leveren gelukkige medewerkers op voor de organisatie?

In een onderzoek van Gallup onder bijna 200 organisaties blijkt dat hoger werkgeluk van werknemers leidt tot een hogere productiviteit, betere prestaties, grotere loyaliteit aan de organisatie en hogere klanttevredenheid.

Is werkgeluk meetbaar?

Meet met een extern onderzoek hoe gelukkig en bevlogen je medewerker zich voelt in zijn/haar werk. Kies voor een onderzoek waarbij de medewerker een persoonlijk rapport krijgt na het invullen. Geef je medewerker de mogelijkheid om de aandachtspunten uit het rapport met de leidinggevende te bespreken. Geef leidinggevenden op hun beurt de juiste handvatten om dit goede gesprek meerdere keren per jaar te voeren. Zorg dat deze gesprekken gericht zijn op het afspreken van kleine acties voor zowel werknemer als leidinggevende, waardoor stap voor stap gewerkt wordt aan meer werkgeluk.   

Meer weten?

Meer weten? Neem dan contact op met Naomi Blankespoor.

06-82099965