Voornemens die verzanden? Met deze drie tips niet!

Als je scherp hebt wat jouw uitdagingen zijn rondom werkplezier, kun je jezelf doelen gaan stellen om jouw Fan Factor een boost te geven. Want hé, als je per week 20-40 uur aan je werk besteedt wil je dat toch zeker met passie en plezier doen! Hoe zorg je er nu voor dat je je écht aan je doelen gaat houden? In dit artikel helpen wij jou aan leuke tips en tricks om je goede voornemens niet te laten verzanden in de hectiek van alledag.

Keep it stupid simple

Doelen hoeven niet altijd groot te zijn. Houd ze concreet en klein. Wist je dat kleine doelen je vaak verder brengen dan grote doelen. Denk je vaak niet stiekem bij gestelde doelen; “we zullen wel zien wat ervan komt”? Dat komt omdat grote doelen overweldigend aanvoelen, je begint al met een valse start. Breek dit grote doel dus in kleine stukken.

Plannen, plannen, plannen

Je kent het wel; je maakt een doelenlijst en enkele maanden later realiseer je je verschrikt dat je er nog niet aan gewerkt hebt. Om dit te voorkomen is het enige dat helpt: blok tijd in je agenda om aan je doelen te werken. Gun jezelf die tijd. En realiseer je: je hebt jouw doel niet voor niets gesteld; laat je de rush van de dag iedere keer voorgaan dan is alles over een half jaar nog precies hetzelfde. En daar wilde je nou juist verandering in aanbrengen!

Monkey milestones

We noemden het al; hak je grote doel in kleine stukken. Bedenk van tevoren welke kleine mijlpalen onderweg je kunt gaan vieren en bedenk van tevoren hoe je dat gaat doen. Wil je bijvoorbeeld werken aan je werk privé balans? Beloof jezelf een lekkere cupcake als je voor het eerst een week wél binnen je contracturen je werk hebt kunnen voltooien. Geniet van elk klein succesje dat je tussentijds behaalt.

Weet dat jij het kan!

Wanneer je denkt dat je het kan, dan kan je het! In jezelf geloven is een cruciale stap op weg naar succes. Wist je dat als je twijfelt aan jezelf dit terug te zien is in het proces van het behalen van je doel? En wist je dat je helemaal niet aan jezelf hoeft te twijfelen? Vaak kijken we naar anderen en vergelijken we de doelen die zij behalen met je eigen behaalde doelen. Het maakt niet uit hoe succesvol en getalenteerd je alle anderen acht of hoe vaak je denkt dat je gefaald hebt, als je gelooft in jezelf en de doelen die je wilt behalen in de toekomst, is dat precies wat jou gaat lukken.

Wat te doen als je de motivatie toch verliest?

Er komt misschien een moment dat je het even niet meer ziet zitten of je de motivatie verliest. Denk dan even terug: Waar deed je het ook alweer allemaal voor? Wees je bewust van de succesjes die je tussendoor hebt behaald tot het punt waar je nu bent. Bedenk ook wat de reden is dat je je motivatie verliest. Wist je dat het ook een succes is als je accepteert wat je niet kan veranderen? Dit leidt er toe dat je weg weer open staat voor nieuwe doelen; misschien is het dus wel tijd om je doelen aan te passen.

Pssst… Heb jij nu je eigen Fan Factor gecheckt en denk je dat het goed is voor jouw organisatie om van alle medewerkers in kaart te hebben hoe ze in de wedstrijd staan? Zodat iedereen met zijn eigen doelen aan de slag gaat? Bereken de prijs van de Fan Scan voor jouw organisatie en kom achter de belangrijkste aandachtspunten om de betrokkenheid en bevlogenheid bij jouw organisatie een boost te geven. Niet alleen vanuit HR, maar vooral ook vanuit medewerkers zelf.

Veel plezier!