Vitaliteit meten binnen jouw organisatie

Nu je de belangen van vitaliteit op een rijtje hebt gelezen in de blo 'Van losse activiteiten naar een vitale bedrijfscultuur, zo maak je het verschil', is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe het gesteld is met de vitaliteit van jouw medewerkers. Er zijn meerdere mogelijkheden om de vitaliteit te meten, waaronder onze eigen Fan Scan. In dit blog neem ik je mee in de opvallendste uitkomsten over het thema vitaliteit. Gauw verder lezen dus!

De mate waarin een medewerker energie haalt uit zijn werk

Als werkgever wil je natuurlijk dat jouw medewerkers op maandag wakker worden met het idee; “yes we mogen weer!”. Wishfull thinking, zo blijkt. Uit de Fan Scan blijkt dat slechts 40% van de Nederlanders instemmend antwoordt op de vraag ‘haal jij energie uit je werk?’. Dit kan beter! En jij speelt hier als werkgever een belangrijke rol in.

Presteren, presteren & nog eens presteren

Als we inzoomen op de oorzaken die ervoor zorgen dat medewerkers een energielek ervaren, heeft dit vaak te maken met twee zaken. Het eerste aspect dat vitaliteit belemmert is werkdruk. Veel medewerkers voelen de druk vanuit het management; er moeten resultaten behaald worden! Maar te veel druk is niet goed. Op de vraag “hoe ervaar je de werkdruk binnen jouw organisatie?” geeft de gemiddelde Nederlander een 6,7. Zeker nu de arbeidskrapte op de markt stijgt neemt, de werkdruk in bepaalde sectoren toen.

Het tweede aspect dat de werkdruk belemmert is het takenpakket van de medewerker; als je taken uitvoert die niet passen bij jouw kwaliteiten en die energie kosten (en dus: geen energie opleveren), stroomt jouw batterij als medewerker erg snel leeg. 50% van de Nederlandse werknemers zegt over meer capaciteiten te beschikken dan gebruikt worden voor de huidige baan. Een gemiste kans, zowel voor werkgever als werknemer.

Het begint allemaal op de werkvloer

Je hebt een leuk team, de sfeer is goed en de verwachtingen zijn duidelijk. ‘Ik heb het goed geregeld als werkgever!’ zul je wellicht denken. Niets is minder waar: het gaat verder dan dat. Heb je wel eens naar de werkomgeving gekeken? Zijn alle benodigde materialen aanwezig? Voelt het kantoor als een warme plek waar jouw medewerkers graag werken? Nederlandse werknemers geven het comfort van hun werkplek en werkomgeving gemiddeld een 7. Een goede werkomgeving stimuleert de productiviteit van medewerkers. Daarnaast voorkom je met goede materialen frustraties op de werkvloer; niks is zo vervelend als een printer die niet goed werkt!

Benieuwd hoe het met de vitaliteit onder jouw medewerkers gesteld is? Lees dan gauw hier meer over de Fan Scan of plan een afspraak in bij Naomi. Zij legt je graag meer uit over de mogelijkheden van de Fan Scan en de andere thema’s die uitgevraagd worden. Zo kom je erachter of vitaliteit bij jou prioriteit is op dit moment, of dat andere thema’s belangrijker zijn om op te pakken om je mensen aankomende tijd binnen te houden.

Praktische tips over het verbeteren van vitaliteit lees je in dit blog van onze vrienden van Fitter Nederland óf beluister je in onze eigen podcast

 

 

Meer weten?

Meer weten? Neem dan contact op met Naomi Blankespoor.

06-82099965