Van slack naar hangmat

Yes, bijna vakantie! De out of office mailtjes rollen je inbox binnen en de vakantiebestemmingen van de collega’s zijn het gesprek tijdens de lunch, zo ook bij Fan Factory 🙂. We vroegen de collega’s van Fan Factory naar hun vakantieplannen en geven je een aantal tips zodat jij maximaal kunt ontspannen op vakantie.

Waar de een zijn zorgen heel goed kan loslaten, komt bij de ander juist spanning vrij op vakantie. Voor die paar weken in het jaar is er even geen wekker, geen kantoorkoffie en geen hijgende leidinggevende in je nek. Toch vinden veel mensen het best lastig om het werk even helemaal los te laten. Wist je dat 40% van de vakantievierende medewerkers dagelijks nog kort contact heeft met kantoor en dat 30% zelfs doorwerkt op vakantie?

Je denkt misschien productief te zijn door toch even die paar mailtjes te lezen en te beantwoorden. Terwijl jouw vakantie juist bedoeld is om de accu even op te laden zodat je vervolgens weer vol frisse energie terugkeert. Dat lukt niet als jij je bezig blijft houden met het versturen van mailtjes of conference calls ;)

Voor

  1. Laat de boel netjes achter; leeg je mailbox, breng in kaart welke projecten er nog afgerond of overgedragen moeten worden en laat instructies achter voor je collega’s zodat alles duidelijk is.
  2. Wat is een noodgeval? Maak duidelijke afspraken over je bereikbaarheid tijdens de vakantie. Bespreek van te voren wat een noodgeval is en hoe je in dat geval te bereiken bent.
  3. Ga wat eerder offline; gebruik de laatste twee dagen voor je vakantie om je zaken af te ronden en neem geen nieuwe klussen meer aan ;). Zet die out-of-office maar alvast aan zodat je niet de laatste dag(en) voor vertrek nog werkgelateerde mailtjes ontvangt.
  4. Relax; ontspan voor je vertrekt. Ga een dagje naar de sauna of eropuit in de buurt. Op die manier kun je alvast even wennen aan het niet-werken en kunnen je hersenen de materie loslaten.
  5. Niet vergeten je out-of-office mailbeantwoorder aan te zetten natuurlijk 😀. Laat deze een dag extra aan staan na je vakantie; zo kom je rustig terug.

Tijdens

  1. Heel verleidelijk om toch nog even snel je mail te checken, maar de controle loslaten kun je alleen maar als je niet werkt. Laat je werktelefoon en laptop dus lekker thuis.
  2. Ruim je telefoon op en zet meldingen van de zakelijke apps even uit, zodat je niet in de verleiding komt om je telefoon te gebruiken. Bij thuiskomst kan je ze natuurlijk gewoon weer aanzetten ;)
  3. Kruipen er toch nog zorgen omhoog? Pak een notitieboekje en schrijf je zorgen direct van je af.
  4. Geniet!

Helemaal ontspannen keer je terug, om vervolgens misschien wel honderden ongelezen emails en to do’s in je mailbox te vinden. Gun jezelf even de tijd om de zaak weer op de rails te krijgen om de achterstand weg te werken, blijf zolang mogelijk in je relaxte vakantiemodus.