Vakantieperiode! Welk type werkgever ben jij in Coronatijden?

Corona blijft ons voor nieuwe uitdagingen zetten. Nu blijkt dat we als Nederlanders weer op vakantie mogen naar de meeste Europese landen, is dat persoonlijk een leuk vooruitzicht maar voor jou in de rol als werkgever weer een nieuwe hersenkraker. Laat jij iedereen vrij de grens oversteken of wil je daar intern adviezen, regels en/of afspraken over maken? We hebben 3 mogelijke manieren om hiermee om te gaan op een rijtje gezet voor je. Doe er je voordeel mee! 

1. Vrijheid blijheid

Staat jouw organisatie voor maximaal empowerment? Dan laat je dit soort keuzes waarschijnlijk ook het liefst volledig aan het individu. Je gaat ervan uit dat iedereen zelf een verstandige keuze kan maken en jij hier geen scheidsrechter bij hoeft te spelen. Dit vertrouwen pleit voor je, maar stel jezelf ook de kritische vraag in hoeverre het de veiligheid van de werkplek kan beschadigen.

2. Geven en nemen

Polderen, een middenweg zoeken: dat klinkt voor ons Nederlanders bekend! Als je jouw mensen de mogelijkheid wilt geven om eigen keuzes te maken voor wat betreft het afreizen naar andere landen, kun je daar op een redelijke manier ook wat voor terugvragen. Twee dingen die wij voorbij zagen komen zijn:

  • Verplicht je werklaptop mee

De kans dat de situatie in een vakantieland verandert waardoor ook strengere maatregelen snel genomen worden is altijd aanwezig. Zo kan het gebeuren dat de grenzen weer ‘dicht’ gaan en het niet mogelijk wordt om terug te keren naar huis. Om te voorkomen dat jouw medewerkers daardoor weken tot maanden uit de running zijn, mag je hen best vragen hun werklaptop mee te nemen, in het geval van dit scenario.

  • Verplicht 2 weken in thuisquarantaine bij terugkomst

Het zekere voor het onzekere; nadat iemand het plezier heeft gehad van een buitenlandse vakantie moet die persoon wel twee weken thuis in quarantaine voordat hij/zij weer welkom is op kantoor. 

3. Duidelijke grenzen aangeven

Je kunt er ook voor kiezen om heel duidelijk en streng te zijn, en medewerkers te ‘verbieden’ naar het buitenland te gaan. Waarbij je wel moet weten welke rechten en plichten je als werkgever hebt. Hierin speelt het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een grote rol. Indien een medewerker wil afreizen naar een risicogebied waarvoor een negatief reisadvies geldt, dan kun jij je medewerkers in redelijkheid verbieden af te reizen. Wanneer iemand, in strijd met jouw instructie, toch afreist kun je zelfs overwegen om maatregelen te nemen. Reizen naar een gebied waarvoor geen negatief reisadvies geldt kun je niet verbieden.

De aanpak die jij kiest, is volledig afhankelijk van het type organisatie dat je bent en wilt zijn. De balans tussen vertrouwen en controle is altijd al lastig te maken en nu daar ‘veiligheid’ bij komt wordt het er niet makkelijker op. Mocht je willen sparren over dit soort uitdagingen m.b.t de organisatiecultuur? Onze consultants staan voor je klaar!

 

Meer weten?

Meer weten? Neem dan contact op met Marthe van der Kint .

06-10571901