Tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst

Het vinden van een geschikte kandidaat voor een openstaande functie is anno 2023 voor veel bedrijven een uitdaging. Het begint bij het schrijven van een goede vacaturetekst; hiermee trek je de leukste en beste kandidaten aan. Hoe overtuig je die toppers om bij jou te solliciteren? Met deze tips rollen de sollicitaties straks je inbox binnen.

Functietitel: combineer je belangrijkste zoekwoorden
De functietitel is het belangrijkste element van je vacature. Die moet namelijk aantrekkelijk zijn, maar ook heel duidelijk en concreet. Wat zijn de zoekwoorden van jouw kandidaten als ze online zoeken naar hun ideale vacature? Combineer in de titel de belangrijkste zoekwoorden. Hierbij geef je het onderwerp van jouw vacature door aan de zoekmachines. Bijvoorbeeld ‘Verpleegkundige Geriatrie fulltime, Utrecht’. 

De introductie: de trigger om verder te lezen 
Tijd voor een wervende introductie, hiermee trigger je jouw kandidaten en haal je ze over om verder te lezen. Dit doe je met de unique selling points van de organisatie: welke punten maken het bedrijf of de functie uniek die de concurrent niet heeft? Good to know: de drie belangrijkste criteria voor mensen die actief werk zoeken zijn de inhoud van de baan, de beloning en de werksfeer. Dus uiteraard benoem je het salaris in je vacaturetekst 🙂. Zorg ervoor dat je intro rond de 100 woorden is en gebruik de zoekwoorden weer in de eerste zin. Zo vind je kandidaat de vacature nóg sneller.

De body: hoe en wat?
We sommen kort voor je op wat noodzakelijk is voor een goed functieprofiel.

 • Wat maakt deze baan uniek en zijn de voordelen?
 • De taakomschrijving; wat gaat de werknemer doen?
 • Wat is het salaris, de arbeidsvoorwaarden en andere extra’s?
 • Wat zijn de eisen die gesteld worden aan competenties en vaardigheden?
 • Waar komt je kandidaat te werken? De omschrijving van de werksfeer bijvoorbeeld.
 • Hoe kan ‘ie solliciteren? Denk aan contactgegevens en sluiting van de vacature.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar maak je vacaturetekst zo aantrekkelijk en wervend mogelijk. Dus bij de taakomschrijving van de vacaturetekst voor een trambestuurder niet ‘je bestuurt de tram door Amsterdam’, maar bijvoorbeeld je gaat rijden in een bedrijfsvoertuig van 1,3 miljoen euro!

Opmaak:
Zet de belangrijkste informatie bovenaan en de minst belangrijke onderaan. Vergeet niet om er door middel van visuele aantrekkelijkheid en originaliteit je eigen draai aan de functiebeschrijving te geven. Maak je vacature overzichtelijk:

 • Gebruik witregels
 • Maak tussenkopjes met belangrijke zoekwoorden
 • Probeer onder de 500 woorden te blijven
 • Bulletpoints zoals deze 😉

Nog een laatste paar schrijftips voor het rocken van je vacaturetekst:
Schrijf lekker actief! Straal enthousiasme uit in je tekst, zo trek je gemotiveerde kandidaten.

 • Wees concreet: dus geen herhaling, maar duidelijk leesbare tekst.
 • Gebruik geen overbodige of moeilijke woorden. 
 • Vermijd clichés zoals een mooie baan, ben je namelijk wel eens een vacaturetekst tegengekomen waarin iemand een lelijke/saaie baan aanbood?
 • De vormgeving van je advertentie, maak hem aantrekkelijk door het gebruik van beeldmateriaal en kleur!

Benieuwd hoe jij het doet als werkgever op het gebied van het schetsen van een realistisch baanperspectief of het selecteren van de juiste medewerker op de juiste plek? Met de Fan Scan kan je het Beste Werkplek keurmerk verdienen, die vermeld je natuurlijk in je vacaturetekst! Wij helpen je graag! Lees hier meer over de Fan Scan of bereken direct je prijs.