Statistieken waarmee je HR topprioriteit maakt bij de directie

Personeelstekort? Hoog verloop? Torenhoge kosten voor het werven van nieuwe collega’s? Dit zijn verantwoordelijkheden waar jij als HR vooral op wordt afgerekend. Heb je je zorgen hierover geuit bij de directie maar wordt er te weinig mee gedaan? Dan is dit hét blog voor jou!

We presenteren je verschillende feiten over verloop, personeelstekort en andere cijfers over het belang van HR. Print het uit, neem het mee voor de directie en zorg dat je hen overtuigd om van HR een topprioriteit te maken. Zo zorg jij ervoor dat je in 2022 de ruimte krijgt om deze thema’s daadwerkelijk goed aan te pakken. 

Om een grotere kans van slagen te hebben is het belangrijk om de taal van de directie te spreken. Weet in welke stappen zij denken, waar hun prioriteiten liggen en hoe ze problemen het liefst aangepakt zien. Probeer aan de hand hiervan je ideeën zo te presenteren dat ze hierop aansluiten. Mensen hebben van nature een afkeer tegen grote veranderingen. Door je plannen zo te presenteren dat ze beter aan lijken te sluiten bij de huidige koers en problematiek is het waarschijnlijker dat je plannen worden ingestemd. Pas als er een ‘burning platform’ is en de directie daadwerkelijk ziet wat de winst is van jouw aanpak op een bepaald thema, zal er ruimte, tijd en geld komen voor je plannen.

Een gelikte presentatie alleen is echter niet genoeg om die langverwachte ‘GO’ te krijgen. We hebben je daarom wat werk bespaard en een aantal overtuigende feiten op een rij gezet. Zo heb je een rotsvaste ondergrond om je plannen op uiteen te zetten.

pexels-photo-313690.jpeg

Is geld de oplossing? 

Meer geld verdienen en minder geld uitgeven, daar heeft jouw directie zeker oren naar. 

  • Wist je dat het rendement van organisaties met een hoge medewerkerstevredenheid maar liefst 2.5x(!) zo hoog ligt als bij organisaties met een lagere medewerkerstevredenheid? Het rendement met 250% verhogen door niks anders te doen dan je medewerkers tevreden te houden, makkelijker geld verdienen kan bijna niet! 

Nou ja, zo makkelijk is het natuurlijk ook weer niet. Medewerkers tevreden houden is een hele klus. 

  • Gemiddeld 40% van de nieuwkomers in een organisatie vertrekt in het eerste jaar weer, dit kost al snel €7.300 per nieuwkomer. 

Het antwoord dat je krijgt op dit probleem zal al snel zijn “Dan moeten we onze mensen beter betalen, dan blijven ze wel!”. 

  • Van de werkgevers denkt 89% dat salaris de voornaamste reden voor werknemers is om te vertrekken, in werkelijkheid vertrekt slechts 9% op basis van het salaris. 

Meer geld is dus zeker niet de oplossing, meer betrokken en bevlogen werknemers wel.

 

Betrokken en bevlogen medewerkers

Hoe zorg je dat ervoor dat je medewerkers bevlogen en betrokken raken? 

  • Dat ligt voor 80% in de handen van de manager. Als leidinggevende heb je een hele grote invloed op hoe je werknemers zich voelen op de werkvloer, neem dit zeker serieus! 
  • Medewerkers die betrokken en bevlogen zijn verkopen 10% meer!   

Grote impact op betrokkenheid en bevlogenheid is de mate waarin nieuwe medewerkers worden klaargestoomd voor hun nieuwe werk. Een effectief onboarding programma helpt je hierbij.

  • Organisaties die hun onboarding effectief hebben ingericht weten 82% van hun nieuwe talent te behouden. 
  • Een onboarding programma verhoogt ook nog eens de productiviteit van nieuwkomers tot wel 40%. Niet alleen voorkom je dus die €7.300 aan kosten, je zorgt ook nog eens voor hogere productiviteit. Echt een win-win! 

Met deze feiten op een rij kan het niet anders dan dat je de directie overtuigt van het belang van een effectief HR beleid met voldoende middelen. Ben je daarna klaar om aan de slag te gaan? Met onze Fan Scan helpen we je graag om inzichtelijk te krijgen wat jouw belangrijkste prioriteit is om van medewerkers echte ambassadeurs te maken. Met onze Fan App en engagementspecialisten helpen we je om medewerkers effectief te onboarden, elke dag beter te maken in hun werk en meer te laten houden van jouw organisatie. We helpen je graag op weg of overtuigen mét jou, je directie.

 

Meer weten?

Meer weten? Neem dan contact op met Marthe van der Kint .

06-10571901