Quick and dirty: 10 tips tegen personeelstekort

Personeelstekort, the war on talent, hoog verloop, waarschijnlijk ben je er meer bekend mee dan je lief is. Keer op keer op zoek moeten naar die perfecte nieuwe aanwinst, om ze daarna al snel weer te zien vertrekken. Wist je dat gemiddeld 1 op de 4 nieuwkomers binnen de eerste paar maanden vertrekt? De kosten kunnen hierdoor al snel oplopen. Management wil het probleem niet zien, HR krijgt op z’n kop vanwege de hoge kosten en jij zit met de stress. Verre van ideaal, daarom hier 10 quick and dirty tips om dat personeelstekort eens flink aan te pakken! 

Om te beginnen zijn er een aantal “key factors” waar het om draait in de strijd tegen het personeelstekort. Aantrekkelijk werkgeverschap is er daar een van. Als jouw werknemers van de daken schreeuwen hoe leuk het is om voor jou te werken, sta je al 1-0 voor. Zet je werknemers dus in als strijders in de war on talent! We geven je hier 10 “quick and dirty” tips tegen personeelstekort. En wees niet bang, dit zijn echt geen tips die alleen voor grote bedrijven werken. Deze tips werken voor iedereen; van kleinere MKB, tot die grote multinational! 

  1. Zorg ervoor dat je een aantrekkelijke werkgever bent

Weet waar medewerkers gevoelig voor zijn. Niet iedere medewerker hecht waarde aan dezelfde zaken. Probeer uit te vinden hoe je ieder type werknemer het beste kan aanspreken om hen enthousiast over jouw bedrijf te maken. Wist je bijvoorbeeld dat salarisverhoging het minst belangrijke item is om medewerkers te binden en boeien? Weten waarin jij uitblinkt als werkgever en wat je als eerste aan te pakken hebt is hierbij veel belangrijker!

  1. Wees anders dan de rest

Zorg ervoor dat je een aantal arbeidsvoorwaarden bedenkt die niemand anders heeft. Challenge je medewerkers om deze voorwaarden uit te dragen -of erover mee te denken!- op social media zodat de rest van de wereld jouw ‘legacy’ op dit vlak ook leert kennen. Giet dit in een speels concept zodat het ook voor je medewerkers leuk wordt om te doen! 

  1. Leg de rode loper uit voor iedere nieuwkomer

En dat bedoelen we letterlijk en figuurlijk! Het warm welkom heten van een frisse nieuwe collega kan op een hele simpele manier heel leuk gemaakt worden. Maak snel en simpel een korte welkomstvlog voor iedere nieuwkomer en stuur iemand een handgeschreven kaartje voorafgaand aan de eerste werkdag. Klein gebaar, groot resultaat! 

  1. Maak medewerkers trots

Het gevoel ergens aan bij te dragen, versterkt de trots van medewerkers en maakt dat zij gebonden blijven aan de organisatie. Zorg ervoor dat je een gezamenlijk doel stelt met je medewerkers en laat ze weten wat zij daaraan bijdragen. Koppel wekelijks terug of medewerkers een succesvolle week hebben gehad. Kost je niets, levert je veel op! 

  1. Zet medewerkers in als ambassadeurs

Wat krijgt jouw medewerker als hij een vriend/vriendin aanbrengt? De tijd waarin je iemand een bonus van €50 gaf is écht voorbij. De werving van een gemiddelde medewerker kost ruim €4.400, zorg er dus voor dat je het écht aantrekkelijk maakt om iemand aan te brengen. Strooi niet alleen met geld, maar met uitjes, vrije dagen of andere zaken waar medewerkers gevoelig voor zijn. Ook hier geldt weer, niet iedere medewerker is gevoelig voor hetzelfde. Experimenteer bijvoorbeeld met bovenstaande ideeën en blijf deze vernieuwen. Zo houd je je medewerkers geïnteresseerd! 

 

pexels-photo-3184396.jpeg
  1. Laat medewerkers zich winnaars voelen! 

Stimuleer leidinggevenden om medewerkers continu te prijzen voor datgene dat ze wél goed doen, in plaats van datgene dat beter moet. Probeer voor ieder verbeterpunt dat je ziet, minimaal twee dingen te benoemen dat ze goed hebben gedaan. Je zult zien dat medewerkers zich nog meer gaan inzetten; iedereen wil zich tenslotte een winnaar voelen. Een simpele quick win, woorden kosten namelijk niets! 

  1. Ontwikkel je medewerkers

Dat moet toch met uitgebreide opleidingsprogramma’s? Kan, hoeft zeker niet! Laat de beste onderhandelaar een training onderhandelen geven, laat de beste barkeeper zijn skills vloggen zodat ook collega’s beter worden in hun werk en laat iemand met oog voor stijl de nieuwe menukaart ontwerpen. Ontwikkelen betekent niet altijd een stap omhoog doen in de organisatie, maar ook een bredere set aan verantwoordelijkheden krijgen. Zulke kleine afwisselingen in de taken van je medewerkers zorgen er ook nog eens voor dat zij hun werk met meer plezier doen! 

  1. Recruitment nieuwe stijl

Is solliciteren bij jou een ouderwets gesprek aan tafel of maak jij al het verschil tijdens de sollicitatiegesprekken? Haal de sollicitant met alle egards binnen en maak de sollicitatie een dusdanig leuke ervaring dat iemand dit aan zijn hele omgeving doorvertelt.

  1. Vergeet de pre-boarding niet

Zoals eerder al vermeld stappen veel nieuwkomers weer snel op. Zaak dus om dat te voorkomen. Dat begint al met effectieve pre-boarding; vul de tijd tussen tekenen van het contract en de eerste werkdag effectief en onderscheidend in. Stuur alvast een vlogje van het team, nodig iemand alvast uit tijdens de lunch om informeel kennis te maken.

  1. Betrek!

Betrokken worden bij de bedrijfsvoering is een basisingrediënt om ervoor te zorgen dat medewerkers zich betrokken voelen en bij jouw organisatie blijven. Maak het bereiken van je medewerkers makkelijk en laagdrempelig zodat je hen kunt betrekken bij de keuze die je maakt in jouw organisatie.

“Hartstikke leuke tips, maar niet alles is zo makkelijk in praktijk te implementeren” hoor ik je denken. Daar hebben wij de Fan App voor ontwikkeld. Onze Fan App is speciaal ontwikkeld om al bovenstaande onderwerpen laagdrempelig toe te kunnen passen. Met één druk op de knop bereik je je medewerkers, zorg je voor een effectief pre- en onboardingsproces en prikkel je ze continu om beter te worden in hun werk en een echte merkambassadeur te worden van jouw organisatie. Interesse? Vraag een demo aan!

 

Meer weten?

Meer weten? Neem dan contact op met Marthe van der Kint .

06-10571901