Muziek is FAN-tastisch!

YES! Onderweg naar je werk staat de radio aan, je favoriete song komt op en je zet het volume wat harder. Jouw auto is voor even de plaatselijke karaoke-bar geworden en je voelt je ineens een stuk vrolijker! Fluitend loop jij het kantoor binnen en je dag kan niet meer stuk. Zet je deze muziek dan ook weer aan tijdens je werk?

Please don’t stop the music!

Fan-muziek1.jpg

We luisteren vaak naar muziek op ons werk, zo blijkt uit een onderzoek dat Randstad in 2012 liet uitvoeren. Ruim 80 procent van de ondervraagden luistert iedere dag, 72 procent zegt dat naast koffie ook muziek noodzakelijk is om ’s morgens op te starten en bijna iedereen vindt dat muziek werk leuker maakt. Maar naast dat muziek ontspant en gelukkig maakt, blijkt niet afgeleid raken de belangrijkste reden te zijn om ook op kantoor verder te luisteren.

Muziek waar je vrolijk van wordt daar word je zelfs tijdelijk slimmer van én het verlaagt je hoeveelheid stresshormonen. Daarnaast kan een prikkel van buitenaf nodig zijn om je hardwerkende brein in de loop van de dag een boost geven.

Als klanken namelijk via je oren je hersenen binnenkomen, gaan ze eerst naar de hersenstam. In die hersenstam en het gebied eromheen worden stofjes aangemaakt, zoals noradrenaline en serotonine, die zorgen voor ‘opwinding’ en het gevoel dat je weer scherp wordt. Deze stofjes komen vervolgens terecht in de hersenschors die daardoor als het ware wordt ‘aangezet’ waardoor je beter focust en je geconcentreerd kan doorwerken.

Maar dan wel met jóuw favoriete playlist natuurlijk. Er zijn namelijk nog geen muziekstukken die écht bewezen effect hebben op onze concentratie. Persoonlijkheid speelt hierin ook een belangrijke rol. Wie introvert is, heeft al genoeg aan muziek met heel weinig beats, terwijl een extravert persoon juist veel meer prikkels nodig heeft om beter te gaan presteren.

FAN muziek

Om je goed te concentreren kun je dus het beste je koptelefoon opzetten met jouw favoriete muziek. Ben je in de loop van de dag ingedut? Geef je zelf (en wellicht je hele team) een muzikale boost! Ter inspiratie hebben wij vijf FAN-hitjes voor je op een rij gezet.

  1. Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht – John de Bever

Deze Nederlandse topper doet het altijd goed bij ons op kantoor!

  1. Sterrenstof – De Jeugd van Tegenwoordig

Zie je ons al swingen?

  1. You Make My Dreams – Daryl Hall & John Oates

Tjerry FM: de muziek waar stof op zit… Of denken jullie hier anders over?

  1. Energie – Ronnie Flex, Frenna

Ik voel je energie!

  1. Happy – C2C, Derek Martin

You’ll never feel happy, until you try! YES! Wij gaan weer vol Fan-ergy aan het werk!