Medewerkers; hoe krijg je ze zover? Probeer het met serotonine!

Jouw medewerkers prikkelen tot goede prestaties en intrinsiek motiveren blijkt voor veel organisaties makkelijker gezegd dan gedaan. Een oplossing? Slim gebruik maken van zowel de technologie als biologie! Daarover vertel ik in deze reeks blogs meer. Dit blog is de derde in de reeks, en dus een vervolg op mijn blogs over ‘Het menselijk brein activeren tot prestaties’ en ‘Motiveer je medewerkers, geef ze dagelijks een shot dopamine’. Hierin heb ik verteld waarom en hoe je medewerkers kunt activeren tot ander gedrag, door bepaalde dopamine en endorfine aan te spreken. Nu is het tijd om in te zoomen op het volgende hormoon: serotonine.

Serotonine

Serotonine wordt ook wel het zelfvertrouwen molecuul genoemd. Mensen bij wie dit hormoon rijkelijk stroomt, hebben van nature veel zelfvertrouwen en tevredenheid over zich. Mensen die serotonine minder makkelijk aanmaken, zijn daarentegen wat afhankelijker en meer zoekende van aard. Ze zoeken eerder naar bevestigingen buiten zichzelf. 

Maar hoe dan ook, heeft iedereen in zekere mate erkenning nodig van anderen! Om die reden organiseren we evenementen zoals de Oscars, Sportgala’s en diploma-uitreikingen. Om af te studeren zou je net zo makkelijk een mailtje kunnen ontvangen van je mentor, waarin je bedankt wordt voor je aanwezigheid en je jouw diploma als PDF kunt downloaden. Maar nee, dat voelt niet zo lekker. We nemen hier liever de tijd voor, zodat je erkenning krijgt van leraren, ouders, vrienden en familie. Dát zorgt voor een heerlijk gevoel; dat is serotonine. Het wordt afgegeven door de erkenning en waardering die je krijgt en zo voel jij dat je status, je trots en je zelfvertrouwen omhoogschieten. Mooi he? Maar het wordt nog mooier: buiten het feit dat serotonine vrijkomt in jouw lichaam op het moment dat je daar op het podium staat en je diploma in ontvangst neemt, gebeurt dit ook bij jouw publiek in de zaal. Ook zij voelen zich trots! Serotonine is ervoor bedoeld om relaties onderling te versterken.  

Serotonine stimuleren 

Wat zijn slimme manieren om dit gevoel van trots bij je team aan te wakkeren, en ze zo te stimuleren om goed gedrag voort te zetten? 

  • Complimenten geven - zet je medewerkers in het zonnetje! Doe dit persoonlijk, één op één, maar ook ‘en public’, want dan zorgt het niet alleen voor het gevoel van erkenning van jou maar ook van de rest van zijn/haar collega’s. Dat zorgt voor een gevoel van trots! Hou deze verantwoordelijkheid om effort en prestaties te erkennen niet alleen bij jezelf: motiveer jouw team om elkaar complimenten te geven. Om dit te faciliteren en stimuleren, zit er in onze medewerkers-app een complimentenmodule waar medewerkers dit gemakkelijk en laagdrempelig kunnen doen. 
  • Publieke ranking - een goede score zorgt voor een gevoel van status, vooral als iedereen deze kan zien! Om medewerkers te motiveren iets te doen, zetten wij in de apps van onze klanten verschillende battles en challenges klaar, waar je punten kan scoren door de resultaten van online quizzen en/of offline prestaties. De meest actuele tussenstand is altijd voor alle deelnemers online in te zien. Zie je jezelf (bijna) bovenaan staan? Serotonine! Er is wel bewust gekozen om enkel de top 10 en iemands eigen plek in de ranking zichtbaar te maken, om het gevoel van schaamte bij laag scorende personen te voorkomen.
    Om de onderlinge relaties in een team te versterken, is het slim om vooral challenges te organiseren waarbij je als team met elkaar, tegen anderen strijdt. Zo creëer je het gevoel van “ik had het niet zonder jou gekund” onderling en ben je trots met én op elkaar.
  • Prijsuitreiking - een verdiend podium-momentje voor de winnaar! Heb je eens een leuke competitie, prijsvraag of uitdaging georganiseerd in jouw team? Maak dan van de prijsuitreiking een gezamenlijk moment waarop de winnaar(s) publiekelijk erkend worden. Leg het moment vast en deel dit vervolgens ook met de rest van het bedrijf, voor meer zichtbaarheid, een boost van zelfverzekerdheid en een goed gevoel voor deze winnaar(s)!
  • Welkomstwoord van de baas - iedereen is gevoelig voor status! Daarom wordt serotonine ook aangemaakt wanneer je aandacht krijgt of gezien wordt door iemand met ‘meer status’ dan jij. Hoe plat of hiërarchisch jullie bedrijfscultuur ook is, voor nieuwe medewerkers geldt 9 van de 10 keer dat ze ‘opkijken’ tegen de manager of algemeen directeur. Maak daar positief gebruik van, door een leuke videoboodschap van deze belangrijke persoon op te nemen en standaard in het onboardingsproces met nieuwe medewerkers te delen. Wedden dat zij zich direct zelfverzekerder voelen om bij jullie aan de slag te gaan?

In mijn volgende blog gaan we verder met oxytocine, en dat belooft wat! Oxytocine is by far mijn favoriete hormoon omdat het de wereld, en dus ook jouw werkomgeving, een mooiere plek maakt. Daarvan wil jij ook wel weten hoe je de aanmaak stimuleert, toch?


Benieuwd hoe wij de apps voor onze klanten vullen met content waardoor de medewerker intrinsiek gemotiveerd wordt om een stapje harder te zetten en prestaties te leveren? Vraag hier een demo aan.

 

 

Meer weten?

Meer weten? Neem dan contact op met Marthe van der Kint .

06-10571901