Leer jezelf en je team beter kennen door persoonlijkheidstesten!

Het is heel goed om af en toe eens kritisch naar jezelf en je team te kijken. Hoe zit jouw persoonlijkheid in elkaar? Past het werk dat je doet bij je of zou ander werk beter bij je passen? Bezit jij de kwaliteiten die je nodig hebt om je werk goed uit te voeren? En hoe selecteer je nieuw talent dat moet beschikken over bepaalde kwaliteiten? Een handige tool om hier achter te komen is het gebruik van persoonlijkheidstesten! Zie je door de bomen het bos niet meer? Ik heb de belangrijkste op een rijtje voor je gezet.

 
DISC
DISC geeft inzicht in bewust en onbewuste voorkeuren in gedrag en communicatie. Het meet kenmerken van het menselijk gedrag. Een complex beeld over het gedrag van de mens wordt met DISC toch overzichtelijk en begrijpelijk. Daarbij heb je met DISC een betrouwbaarheidsscore van wel 90%. DISC meet vier hoofdzaken.

  • Hoe je omgaat met problemen en uitdagingen
  • Hoe je anderen beweegt en overhaalt tot jouw standpunt
  • Hoe je omgaat met veranderingen in jouw omgeving
  • Hoe je omgaat met regels, details en procedures

Het DISC model bestaat uit twee assen: indirect tegenover direct (ook wel introvert en extrovert) en taakgericht tegenover mensgericht. Resultaten worden weer gegeven in grafieken. Hierbij staat vermeld hoe iemand zichzelf ziet, hoe iemand handelt onder druk en in stressvolle situaties en hoe iemand zich opstelt in en aanpast aan de omgeving.

Daarnaast hebben de gedragsstijlen ieder zijn eigen kleur.
- D van dominant; extraverte en controlerend.
- I van interactief; extraverte en relaterend.
- S van stabiel; introvert en relaterend.
- C van consciëntieus; introvert en controlerend

Met behulp van DISC zie je welke gedragsstijlen dominant zijn en welke onderbelicht. Een goede tool dus om waar te nemen of je nieuw personeel moet aannemen met kwaliteiten waaraan het schort in jouw team. Zelf de test invullen? Klik hier.

 

BIG Five
Amerikaanse onderzoekers hebben onderzoek gedaan naar de woorden die mensen gebruiken om elkaar te beschrijven. Als je deze worden clustert, hou je vijf eigenschappen over, de BIG FIVE! De vijf persoonlijkheidskenmerken uit de Big five zijn:

  • Extraversie
  • Vriendelijkheid
  • Emotionele stabiliteit
  • Ordelijkheid
  • Openheid

Op basis van deze persoonlijkheidskenmerken krijg je een goed beeld van je persoonlijkheid.

Deze tool wordt vaak ingezet bij het selecteren van nieuw talent. Denk maar aan: welke karaktertrekken moet een nieuwe collega in jouw team bezitten? Ook in je huidige team is het te gebruiken. Om een voorbeeld te benoemen; extraverte mensen voelen zich beter thuis in een werkomgeving met veel mensen om zich heen. Voor introverte mensen kan de drukte wel eens te veel zijn.

De invuller krijgt een eerlijk beeld te zien over hoe hoog of laag hij/ zij scoort op de verschillende dimensies en kan samen met zijn/ haar manager acties ondernemen aan de hand van de resultaten. Zo zou de introverte medewerker vaker kunnen thuiswerken wat zorgt voor meer rust. Zelf de test invullen? Klik hier.16 personalities
Wie ben je en waarom doe je de dingen zoals je doet? Met de 16Personalitiestest kom je erachter! Deze test bepaalt aan de hand van jouw antwoorden op 60 stellingen wat voor type mens jij bent op de werkvloer en in je relaties met anderen. Wat zijn jouw sterke en zwakke punten, maar ook: hoe kun jij ervoor zorgen dat je effectiever samenwerkt met anderen?

Wanneer je weet waarom je collega bepaalde dingen op een bepaalde manier doet, dan kun je daar beter op anticiperen. Voor bepaalde valkuilen kun je jezelf beter behoeden en collega’s kunnen jou daarbij helpen.

Deze test kan een basis zijn van een persoonlijk ontwikkelingsplan. Maar ook kun je als manager inzichtelijke maken welke werknemer je het beste samen kunt laten werken en wie welke taken zou moeten uitvoeren. Zelf de test uitvoeren? Klik hier.

 

Aan de slag met je team!
Heb je jouw teamleden een bepaalde meting laten invullen en wil je op basis hiervan aan de slag om beter samen te werken? Bekijk hier hoe je dit concreet kunt doen.

Benieuwd hoe jouw team momenteel de werksfeer en onderlinge communicatie ervaart zodat je weet of het de moeite waard is om tijd en geld te investeren in bovenstaande metingen? Krijg de prioriteiten scherp om het werkplezier van je mensen te verbeteren met behulp van de Fan Scan.

 

Veel plezier met het invullen van de verschillende persoonlijkheidstesten! Welke test werkt het beste voor jou en je team? Laat het weten en stuur me een mailtje.

 

 

 

Meer weten?

Meer weten? Neem dan contact op met Naomi Blankespoor.

06-82099965