Hoe vermijd ik personeelstekort?

Personeelstekort. Help! Er lijkt geen ontkomen aan, bijna iedere sector heeft er op dit moment mee te maken. De bouw, productie en techniek schreeuwen om vakmensen omdat er tekort is aan mensen die met hun handen willen werken. Maar ook sectoren als de zorg, horeca, vlieg- en spoorwegmaatschappijen hebben met personeelstekort te kampen. Op het moment dat ik dit schrijf heb ik moeten haasten om naar kantoor te komen omdat er meerdere treinen niet reden vanwege personeelstekort. Hoe komt dit? Maar belangrijker: Wat kun je hier aan doen? 

Er zijn veel factoren die te maken hebben met het verloop/behoud van personeel, zoals; de coronacrisis, vergrijzing, te hoge werkdruk, weinig loopbaanmogelijkheden, de arbeidsvoorwaarden. Een deel van deze factoren zijn extern, waar je dus niet heel veel invloed op hebt. Echter zijn er ook veel zaken waar je wel wat aan kan doen als werkgever.

Je bent nu misschien druk aan het werven naar nieuwe mensen. Heb je daarentegen ook nagedacht over het binden van de mensen die je al wél hebt? Waar het momenteel namelijk vaak misgaat is dat nieuw talent wel geworven wordt, maar door de achterdeur net zo snel weer vertrekt. Wat doe je goed als bedrijf en wat kan beter? Hoe happy zijn je medewerkers met jou en wat zijn de redenen dat ze weggaan?

Door bovenstaande aan te pakken hoef je straks niet weer op zoek naar nieuw personeel. Doorbreek de vicieuze cirkel en focus op het binden van de mensen die er al zijn!

Binden dus! Maar hoe?

Wij hebben een paar tips voor je;

Erkenning en waardering. Door regelmatig complimenten te geven en te laten zien dat je je medewerkers waardeert, zal de intrinsieke motivatie omhoog gaan en voelen medewerkers zich verantwoordelijker voor het bedrijf.

Veel verantwoordelijkheid/eigen initiatief. Kunnen medewerkers optimaal hun talenten benutten? Hebben zij het gevoel dat ze wat bijdragen aan het bedrijf? Of kunnen ze eigenlijk veel meer en willen ze misschien meer verantwoordelijkheid? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf af kunt vragen en zeker ook aan je medewerkers kunt stellen. Hierdoor kom je erachter of medewerkers tevreden zijn met hun werkzaamheden. Medewerkers die meer verantwoordelijkheid krijgen zullen ook beter gaan presteren!

Veel ruimte voor ontwikkeling en opleiding. Ook werkt het motiverend als er opleidingsmogelijkheden zijn binnen het bedrijf. Interne opleidingen en de mogelijkheid om door te groeien zorgt ervoor dat medewerkers bij jouw bedrijf blijven in plaats van dat ze verder gaan kijken.

Doe aan teambuilding. Een fijne onderlinge werksfeer is een must om je mensen binnen te houden. Belangrijk dus om je mensen eens in de zoveel tijd los te weken van hun werk en plezier te laten hebben met elkaar. Door plezier te hebben met elkaar sta je als team sterker en kun je ook in werksituaties sneller met elkaar tot oplossingen komen. Je medewerkers zullen uitkijken naar de maandag!

Zorg voor de juiste arbeidsvoorwaarden. Bij de juiste arbeidsvoorwaarden denken veel mensen al snel dat ze iets moeten doen aan het salaris. Dat is zeker niet altijd het geval! Salaris is niet alleen de reden waarom mensen wel of niet bij je blijven werken. Wat voor de ene persoon heel belangrijk is, kan voor de ander weer minder belangrijk zijn. Door in te spelen op de behoeften van de medewerkers kun jij een passend palet arbeidsvoorwaarden maken.

  •        Bied flexibiliteit. Tegenwoordig is er veel behoefte aan flexibiliteit; geef medewerkers de kans om zelf te mogen bepalen waar ze werken, mits dit mogelijk is binnen je bedrijf.
  •        Stimuleer vitaliteit. Bied jij een korting aan bij een sportschool in de buurt en een gezonde lunch tijdens werkdagen? Dan kan het maar zo zijn dat iemand toch net iets sneller voor jouw bedrijf kiest dan voor een ander bedrijf.
  •        Het aantal vakantiedagen. Tegenwoordig is het helemaal modern om bijvoorbeeld een onbeperkt aantal vakantiedagen aan te bieden. Gek?! Nee helemaal niet; uit ervaring blijkt dat medewerkers zich hierdoor veel verantwoordelijker voelen en juist minder snel misbruik maken van de situatie.

Wil jij checken welke zaken rondom goed werkgeverschap je kunt afvinken en welke zaken je nog níet voor elkaar hebt? Zet het binnen 1 minuut op een rijtje in onze checklist voor de Beste Werkplek.

Benieuwd wat jouw prioriteiten zijn om medewerkers binnen te houden? Doe de Fan Scan (ons verfrissende medewerkersonderzoek) en kom erachter! Bereken hier je prijs.

Of neem direct contact op met Naomi Blankespoor via naomi.blankespoor@fanfactory.nl

Meer weten?

Meer weten? Neem dan contact op met Naomi Blankespoor.

06-82099965