Fris en fruitig terug aan het werk na een vakantie, toch?!

Heb jij er ook zo’n last van? Na je vakantie weer terug te gaan naar het werk en vanaf het eerste moment weer productief zijn? Het voelt voor mij in ieder geval herkenbaar. Soms heb ik wel een week tijd nodig om er weer helemaal in te zitten. Dit kan sneller! In deze blog lees je de tips om die vakantiedip tegen te gaan.


Het post-holiday-syndroom
Ja er is zelfs een naam voor! En er horen ECHTE symptomen bij dit syndroom. Denk aan: moeheid, prikkelbaar, angstig, gebrek aan concentratie of een triest gevoel tegenover het werk en het leven (zelfs mensen die van hun werk houden kunnen hier last van krijgen). Uit onderzoek blijkt dat bijna een derde geen zin heeft om na de vakantie weer aan het werk te gaan, schokkend!

Zoals Amerikaanse schrijver Elbert Hubbard het zegt: ‘’Niemand heeft een vakantie zo hard nodig als diegene die er net een heeft gehad’’.

Maar hoe kan het dat je in zo’n dip raakt net na je vakantie? Dat komt door je gelukstofjes! Je gelukstofjes als; dopamine, endorfine en serotonine zijn uit balans. Deze stofjes zorgen ervoor dat jij je goed voelt. Met vakantie maak je deze stofjes extra aan en dat geeft je geluksgevoel een boost! Maar, eenmaal weer thuis aangekomen gebeurt er het tegenovergestelde. Je gelukstofjes worden minder aangemaakt en bepaalde stresshormonen (die je had achtergelaten op je laatste werkdag) keren terug. Dat verklaart de after-holiday-dip!


Hoe kan ik dit voorkomen?
Nu al aan het stressen over het feit dat je mogelijk stress krijgt als je weer terug aan het werk gaat? Doe dat vooral niet! Makkelijker gezegd dan gedaan denk je misschien? Geen probleem, ik heb hieronder 5 tips hoe je die vakantiedip kan tegengaan!

 

Tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk
Tijdens je vakantie steeds het gevoel hebben dat je iets vergeten bent over te dragen wat heeeeel belangrijk is? Niet fijn! Hierdoor kun je niet ultiem relaxen en genieten waardoor je constant dat stresshormoon blijft voelen. Maar ook ga jij niet je vakantie relaxed in en duurt het wel even voordat je dat stresshormoon van je afgeschud hebt. Zonde van die kostbare vakantiedagen!

Daarnaast, wanneer jij je werk in alle haast achterlaat en collega’s of klanten/ gasten/ cliënten niet goed hebt geïnstrueerd over jouw afwezigheid, komt daar geheid onrust bij kijken. Grote kans dat jouw werk in de soep loopt en je niet rustig terugkomt.

Superbelangrijk dat je dus zorgt voor een duidelijke overdracht naar al jouw contacten. Begin het liefst al twee weken voor je vakantie met overdragen en ben duidelijk naar je contacten wanneer er net voor jouw vakantie iets van je gevraagd wordt. Stel je out of office in zo dat iedereen afweet van jouw afwezigheid.


Tip 2: Ga offline!
Het is verleidelijk om tijdens je vakantie toch eventjes je werkmail te checken of te reageren op een werk gerelateerd appje, doe dit niet! Dit zorgt ervoor dat je niet ultiem kan genieten en onbewust creëer je hier een verwachting mee. Collega’s zullen onbewust je vaker appen/ mailen omdat jij toch wel reageert!

Kun je het dan toch niet helemaal loslaten? Zorg er dan voor dat je op korte afgebakende momenten reageert op die dringende appjes/ mails. Zo bescherm je jezelf om niet elke 2 uur ‘’online’’ te zijn.
 

Tip 3: Acclimatiseer
Terug van vakantie en de eerste twee tips goed kunnen vasthouden? Goed bezig! Dan draait het nu om niet in die dip terecht te komen!

Allereerst; geef jezelf een paar dagen rust wanneer je net bent teruggekomen! Zondagavond teruggekomen en maandag weer aan het werk? Geen goed idee. Wanneer je jezelf geen tijd gunt om even te acclimatiseren, dan is het gevolg dat je moeilijker op gang komt. Houd minimaal twee dagen vrij om terug te komen in je vaste routine. Zo kun je mooi al je wasjes doen en op je gemak de vakantiespullen opruimen 😉


Tip 4: Rustig van start  
Ga er niet voor om je hele to-do-list af te werken binnen één werkdag, maar ga rustig van start! Laat je out of office nog even aanstaan. Zo dat je niet meteen op dag van terugkomst er weer 20 extra mails bijkrijgt waar je a-la-minute op moet reageren.

Maak eerst wanneer je terugkomt een lijstje met de taken die prioriteit hebben. Check bij je collega’s hoe het is gegaan met de taken die zij van jou hebben overgenomen. Goed om allereerst te weten wat de stand van zaken is! Op deze manier ga je niet als kip zonder kop meteen aan het werk, maar neem je structuur aan.

 

Tip 5: Plan iets nieuws
Iedereen houdt ervan om naar iets uit te kijken. Of het nu een dagje weg, een lunch afspraak of de volgende vakantie is het is fijn om iets in het vooruitzicht te hebben. Wat dus helpt om die vakantiedip tegen te gaan is om gewoon alvast iets nieuws op de planning te zetten! Zo kun je wanneer je terug bent weer uitkijken naar het volgende wat gaat komen. En natuurlijk; don’t overdo it! Dus geef jezelf ook momenten van rust om even helemaal niks te doen want de tijd waarin jij niks doet en die voorpret hebt over wat gaat komen is net zo leuk.

 

Zo, nu je weet hoe je NIET in die after-holiday-dip terecht gaat komen is het een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen. Makkelijk gezegd dan gedaan misschien, maar besef jezelf hoeveel onnodige stress het je bespaart! Meer tips nodig? Ik geef ze graag.

 

 

 

Meer weten?

Meer weten? Neem dan contact op met Marthe van der Kint .

06-10571901