Erkenning & waardering uiten, dit levert het jou op als werkgever!

Wist je dat erkenning & waardering één van de grootste drijfveren van medewerkers is? Dit blijkt uit onderzoek van Tempo-Team. Wat zijn de voordelen van erkenning & waardering uiten voor jou als werkgever? In dit blog leggen wij je uit waarom je hier tijd in zou willen steken.

Wat is erkenning?

Zoals eerder benoemd, is erkenning één van de grootste drijfveren van medewerkers, maar welke vormen van erkenning heb je?

  1. Erkenning van de persoon

Hierbij gaat het erom dat je een medewerker niet alleen als medewerker ziet, maar als een persoon. Wil je ervoor zorgen dat de werknemer zich gerespecteerd voelt? Groet hem dan in de ochtend, heb interesse in zijn/haar leven en houd hem/haar op de hoogte van de genomen beslissingen.

  1. Erkenning van de resultaten

Dit is de meest voorkomende manier van erkenning, maar toch gebeurt het te weinig! Beloon je medewerkers voor hun behaalde resultaten. Dit hoeft niet met een vakantie, een complimentje is al genoeg. 😉

  1. Erkenning van de inspanning

Soms heb je tegenvallers, bijvoorbeeld een nieuwe klant die niet gescoord is. Heb het niet alleen daarover, maar bedank de medewerker voor zijn inzet! Focus dus niet alleen op het resultaat, maar meer op de weg daar naartoe.

  1. Erkenning van de bekwaamheid

Complimenteer je medewerkers voor hun creativiteit en voor hun inbreng bij bijvoorbeeld vergaderingen en projecten. Benoem welke kwaliteiten je ziet.

Voordelen van erkenning & waardering

  1. Het bouwen van een vertrouwensband

Door regelmatig erkenning & waardering te uiten naar jouw medewerkers vergroot je het vertrouwen tussen jou en de werknemers. Daarnaast stimuleer je dat medewerkers zich ontplooien en vergroot je het eigenaarschap van jouw medewerkers. Het motiveert de medewerkers om hun schouders van begin tot het eind onder een project te zetten!

  1. Een hogere Fan Factor

Een gewaardeerde medewerker voelt zich gelukkiger en komt graag naar werk. Een gelukkige medewerker zorgt voor een gelukkige leidinggevende; wist je dat een medewerker die fan is gemiddeld 50% betere resultaten behaalt? Genoeg reden om met erkenning & waardering aan de slag te gaan!

  1. Intrinsieke motivatie

Het uiten van erkenning & waardering stimuleert de intrinsieke motivatie van jouw medewerkers. Wat is intrinsieke motivatie? Intrinsieke motivatie zit aan de binnenkant en is persoonlijk, dat in tegenstelling tot extrinsieke motivatie dat om salaris & arbeidsvoorwaarden draait. Het waarderen en erkennen van jouw medewerkers verhoogt dus de intrinsieke motivatie, waardoor jouw medewerkers blijer naar hun werk komen en gemotiveerder zijn om de gestelde doelen te halen.

  1. Weinig personeelsverloop/verzuim

Misschien wel het meest voor de hand liggende voordeel na het lezen van alle andere voordelen van het uiten van erkenning & waardering. Blije medewerkers blijven langer bij de organisatie en zijn minder vaak ziek. 🥳 Zeker met de huidige arbeidskrapte is het handig om je medewerkers langer te binden aan jouw organisatie. Meer weten over hoe je medewerkers bindt aan je organisatie? Lees dan gauw onze blog ‘Hoe word ik de beste werkgever?’.