De kracht van data driven HRM

De rol van de HR-manager is in de wereld waarin we nu leven complexer dan ooit. Van het beheren van talent, tot het waarborgen van medewerkerstevredenheid en het ontwikkelen van strategieën voor personeelsontwikkeling en zo verder. Data-driven besluitvorming speelt hierin een cruciale rol. Waarom is dit zo belangrijk en hoe kan het bijdragen aan een meer efficiëntere en effectievere HR-strategie? We nemen je mee.

 

De slimme hr-afdeling

Data gebruiken als basis van het HR-beleid? Voor velen klinkt dat niet passend gezien het menselijke en soms ‘’zachte’’ imago van HR. Toch is data driven HR een van de opkomende trends binnen in het hr landschap. Net zoals in de marketing, waar we cookies accepteren, voorkeuren opslaan en massaal accounts aanmaken, verzamelen we een schat aan informatie om ons aanbod beter af te stemmen op de behoeften van de klant. Waarom zou HR achterblijven?

 

Wat is data driven HR?

Data die in data-driven HR wordt gebruikt, kan variëren van biografische gegevens zoals leeftijd, woonplaats en opleidingsniveau, tot persoonlijke informatie zoals drijfveren en succesfactoren. Deze gegevens maken het gedrag van medewerkers voorspelbaar.

Met deze gegevens krijg je inzicht in factoren die van invloed zijn op de prestaties van de organisatie. Wat is bijvoorbeeld het effect van een loonsverhoging op het personeelsverloop? Of de invloed van hybride werken op ziekteverzuim? Cruciale vragen in deze krappe arbeidsmarkt, waar jij als HR-afdeling strategisch advies kunt geven aan de directie.

 

Meer dan alleen data

HR afdelingen zijn over het algemeen minder analytisch bezig met het in kaart brengen van hun medewerkers en wat hen succesvol maakt. Het verzamelen en analyseren van data stelt HR in staat om beleid gerichter af te stemmen op de mogelijkheden en beperkingen van medewerkers. De data geven inzicht in talentlekken en bieden kansen om deze te dichten. En ja, dit past perfect bij de menselijke kant van hr!

Met data over bijvoorbeeld ontwikkelpotentie, in-, door- of uitstroom en ziekteverzuim neem jij een sterke positie aan de directietafel in. In veel organisaties bepaalt de directie het beleid en is HR uitvoerend. Door slim gebruik te maken van medewerkersdata, kan HR deze dynamiek omdraaien. Dus, go for it!

 

What’s in it for you:

  1. Het aantrekken van het juiste talent, een van de moeilijkste uitdagingen die speelt in de krappe arbeidsmarkt. Traditionele methoden zijn vaak tijdrovend en gebaseerd op gevoel of intuïtie. Door het inzetten van data-analyses krijg jij inzicht in patronen in succesvolle aanwervingen en deze inzichten kun je gebruiken om de wervingsprocessen te optimaliseren.
  2. Data-driven HR geeft je inzicht in de medewerkerstevredenheid wat helpt om je retentie te verbeteren. Door regelmatige enquêtes en feedbackmomenten te implementeren krijg je inzicht in de behoeften en zorgen van medewerkers. Dit geeft je de kans om concrete acties in te zetten die de tevredenheid verhogen en de kans op verloop verminderen.
  3. Het inzetten van data kan leiden tot kostenbesparing. Door data te analyseren over bijvoorbeeld overuren, ziekteverzuim en productiviteit kunnen inefficiënties worden opgespoord en worden aangepakt. Dit helpt om je kosten te verlagen en de prodeuctiviteit te verhogen.
  4. De data biedt inzicht om je strategische besluitvorming te verbeteren. Door patronen en trends in de date te identificeren, kan er gerichter een beslissing genomen worden over de personeelsplanning, training of ontwikkeling. Dit helpt je je bedrijfsdoelen te ondersteunen.
  5.  Het geven van de traditionele prestatiebeoordelingen is vaak een uitdaging, echter kunnen data-driven benaderingen helpen om dit probleem te verminderen door middel van

 

AI x data

AI ziet patronen, toeval of niet. Als blijkt dat mensen met kleurrijke kleding succesvol zijn in de functie van marketing manager, neem je niet alleen maar mensen met klerurijke kleding aan. Maar stel dat blijkt dat mannen en vrouwen met een bovengemiddelde sociale en communicatieve persoonlijkheid het goed doen op de salesafdeling? Statistisch gezien kan dat goed kloppen, het is te verklaren en een succesformule. Maar is dat wie je als organisatie wilt zijn? Waarom zitten er meer mannen aan de directietafel en op basis waarvan? Zet jezelf als organisatie niet zomaar overboord onder de druk van cijfers maar gebruik ze als ondersteuning.

 

Ben jij klaar voor de volgende stap? Lees in <LINK> dit blog hoe je Data Driven HR implementeert.

 

Over Fan Factory

Het binden en boeien van medewerkers, dat is wat we doen bij Fan Factory. Elke dag maken wij meer mensen fan van merk en werk. Zetje in de rug nodig? Creeër fans op de eerste werkdag met je eigen onboarding wasstraat of krijg op een verfrissende wijze inzicht in de medewerkerstevredenheid met onze Fan Scan. Ik vertel je er graag meer over, honderden organisaties gingen je voor. Lees hier hun verhaal.