Dat is vriendelijk! Het is vandaag internationale Doe Vriendelijk Dag

Vandaag, 17 februari, is het Internationale Doe Vriendelijk dag. De naam zegt het al, het is dé dag waarop je extra vriendelijk bent tegen een ander of jij als werkgever tegen je medewerkers. Vriendelijkheid werkt aanstekelijk want je zult zien dat als je zo vriendelijk mogelijk tegen iedereen probeert te zijn, je dan ook vriendelijke reacties terug krijgt. Door alle hedendaagse drukte en stress vergeten we soms even hoe belangrijk een vriendelijk gebaar is naar een ander toe. Laat vandaag de dag zijn waarop jij als werkgever extra vriendelijk bent tegen je medewerkers.

Smile to the world and the world smiles back at you!
Wanneer je met een chagrijnige blik door het kantoor loopt, dan nodig het andere mensen ook niet uit om aardig naar jou te doen. Vriendelijk zijn begint bij jezelf en zorg voor een glimlach. (Glim) lachen werkt aanstekelijk, het moedigt anderen aan om ook te glimlachen. Daarnaast voegt een lach zoveel warmte en sympathie toe aan een boodschap. Wist je dat een oprechte glimlach ervoor zorgt dat je serotonine en dopamine aanmaakt, deze stoffen zorgen voor een blij gevoel en geven je energiepeil een boost. Een win-win situatie dus!

Varieer in vriendelijkheid
De hele week een kopje koffie halen is een vriendelijk gebaar, maar wordt op den lange duur routine. Daag je medewerkers uit om een creatief vriendelijk gebaar te maken naar een collega. Help hem of haar met een lastig klusje, leg een handgeschreven kaartje op het bureau van je collega of bel je collega als je weet dat hij een moeilijk gesprek heeft gevoerd die dag en vraag hoe het is gegaan.

A compliment is verbal sunshine
Wij vinden dat je het niet vaak genoeg kan doen; het geven van een compliment. Onderzoek wijst uit dat complimenten kleine cadeautjes zijn voor je psychische gezondheid. Zo maak jij in no-time het verschil in de dag van je collega.

Het geven van een compliment:

  • verhoogt de prestaties van je werknemer
  • verlaagt het ziekteverzuim, omdat werknemers zich gewaardeerd voelen
  • verhoogt de collegialiteit
  • verbetert prestaties

Als jij een compliment geeft:

  • krijgen collega’s een positief beeld van je
  • zorgt dit voor een goede relatie met je collega/werknemer
  • maakt dit je blij en gelukkig. Want zeg nou zelf, het vrolijke gezicht van de ontvanger maakt jouw dag toch?!
  • krijg je die vroeg of laat terug, wedden?

Natuurlijk hopen we dat je ondertussen met een glimlach deze blog aan het lezen bent, ondertussen al een kaartje hebt geschreven voor die ene collega en je bedacht hebt aan wie jij vandaag een compliment gaat geven. Laat deze Doe Vriendelijk Dag het moment zijn om vandaag nog een vriendelijk gebaar te maken naar de ander. Veel succes!